ua en ru

Військову співпрацю з Росією потрібно заборонити на законодавчому рівні, - Тягнибок

Військова співпраця України з Російською Федерацією має бути суворо заборонена, а ті українські підприємства, які порушують заборону в умовах війни, повинні нести покарання. Про це заявив лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок.

"За часів СРСР був єдиний військово-промисловий комплекс. Проте і після розпаду Радянського Союзу Україна ні на мить не припиняла тісну співпрацю з Росією у військовій сфері. І досі ця співпраця продовжується, незважаючи на те, що фактично наша держава перебуває в стані війни з російським агресором. Це взагалі абсурдна ситуація, яку не можна назвати інакше окрім як зрадою національних інтересів", - відзначив Тягнибок.

Нагадаємо, у вересні широкого розголосу у ЗМІ набув факт продовження постачання в Росію авіаційних моторів запорізького підприємства "Мотор Січ", незважаючи на заборону експорту до РФ продукції подвійного призначення, яка діє з серпня цього року.

Тягнибок зауважив, що військову співпрацю з Росією потрібно було припинити вже давно.

"Хіба це перша агресія Росії у наш бік? Давайте згадаємо Тузлу, згадаємо провокації російського Чорноморського флоту проти наших військових в Криму, які відбувалися ще задовго до березня цього року. За 23 роки незалежності українська влада повинна була зрозуміти, що наш найнебезпечніший ворог не десь далеко на заході, а в нас під боком, і незалежна й сильна Україна йому зовсім не потрібна", - заявив лідер націоналістів.

Крім того він зазначив, що така співпраця з Росією призвела до суттєвого відставання України в розвитку військових технологій.

"Військовою співпрацею з Росією ми фактично законсервували наші технології. Все озброєння, яке в нас вважається сучасним - це модифікації і удосконалення того, що було зроблено ще за часів СРСР. Звісно, таке озброєння не становить ніякого секрету для Кремля. Тому українська військова промисловість має відповідати не радянським стандартам минулого сторіччя, а сучасним стандартам НАТО. Лише тоді ми зможемо успішно протистояти загрозі Москви. Ми не повинні чекати, коли нас візьмуть до НАТО і зроблять все за нас. Ми повинні самі провести цю роботу", - вважає голова ВО "Свобода".