ua en ru

Військова допомога Україні з боку Заходу не виключена, - експерт

Поки є можливість вести переговори по врегулюванню української кризи, західні країни будуть це робити. Таку думку висловив політолог, директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран, коментуючи інформацію про можливість проведення нової зустрічі в Женеві для врегулювання ситуації на сході України.

Нагадаємо, про ймовірність такої зустрічі повідомила британська газета The Guardian.

"Це типовий прояв західної дипломатії - навіть погрожуючи санкціями, вони завжди залишають можливість для переговорів. Зараз вони в черговий раз дають Росії шанс вийти на якийсь результат. Але я не думаю, що ці переговори якимось чином заперечують всі ті санкції, які Захід збирається ввести проти Росії", - зазначив Таран.

За його словами, західні країни продовжують сподіватися на деэскалацию конфлікту, і введуть подальші санкції проти Росії лише в разі серйозного загострення ситуації.

"Якщо буде збільшуватися присутність російських військ і рости дестабілізація ситуації на сході України, а це стане очевидно протягом найближчого тижня, то санкції будуть введені з великою часткою ймовірності. Серйозне загострення з боку Росії очікується на 9 травня. Це той часовий відрізок, який дає можливість піти або шляхом деескалації конфлікту, або шляхом введення нових санкцій проти Росії, причому набагато більш сильних, ніж були до цього", - підкреслив Таран.

При цьому він не виключив і можливості прямої військової допомоги Україні з боку західних країн.

Нагадаємо, про необхідність якнайшвидшого введення більш жорстких санкцій проти Росії і військової допомоги Україні з боку західних країн заявив кандидат у Президенти Олег Тягнибок. За його словами, Росія не збирається робити кроки для виконання женевських домовленостей.

"Якщо США і ЄС насправді хочуть зупинити російський реваншизм, то потрібні не посередницькі договори і місії ОБСЄ, а нові, більш жорсткі міжнародні санкції проти путінського режиму і пряма військово-технічна допомога Україні. Євросоюз і Сполучені Штати не повинні стати співучасниками нового Мюнхенської змови - чергової капітуляції Заходу перед російським агресором, який вже не перший раз порушує міжнародне право", - підкреслив лідер ВО "Свобода".