ua en ru

"Наш край": Водоканали щомісяця вимагають 70 грн за лічильник води навіть при його відсутності

Водоканали повинні повернути кошти, які примусово стягуються із споживачів за повірку лічильників, яких у них немає. Про це заявив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак.

За словами Мазурчака, водоканали щомісяця вимагають 70 грн за лічильник води навіть при його відсутності. Він зазначив, що з минулого року у вартість кожного кубометра холодної води включені кошти на абонентське обслуговування та повірку лічильників. У столиці це 1,57 грн.

"Платити повинні ті сім'ї, у яких приладів обліку немає. У Києві таких домогосподарств третина", - заявив він, підкресливши, що така ситуація характерна для всієї країни.

"Наш край" вимагає, щоб кошти за повірку, сплачені такими споживачами, були повернуті сім'ям або використані для встановлення їм лічильників. "Держава повинна стимулювати громадян встановлювати прилади обліку води, газу, тепла, а не викачувати гроші з їхніх кишень", - додав Мазурчак.

За словами співголови партії "Наш край", в столиці "Київводоканал" щомісяця розкидає на споживачів, які не мають приладів обліку, різницю між показаннями квартирних і загальнобудинкового лічильника води.

"Оскільки у багатьох будинках течуть труби, то цифри іноді вийшли астрономічні. В результаті вирішили нараховувати не більше 11 кубометрів води на кожного жителя, зареєстрованого в квартирі без лічильника. Тобто, сім'я з чотирьох осіб змушена щомісяця платити 450 грн за 44 кубометрів води, які вона навряд чи може спожити. Сімдесят гривень з цих коштів йде, в тому числі, на перевірку неіснуючих лічильників ", - зазначив Мазурчак.

Партія "Наш край" вимагає від уряду і Верховної Ради негайно прийняти зміни в чинне законодавство, щоб ліквідувати тарифну соціальну несправедливість.