ua en ru

Під час АТО потрібно уникати "полювання на відьом", - Лутковська

Пошуки сепаратистів серед жителів та керівництва населених пунктів у зоні АТО не треба перетворювати на "полювання на відьом". Про це заявила журналістам у четвер, 24 липня, уповноважений Верховної ради з прав людини Валерія Лутковська.

Лутковська вважає, що вже найближчим часом необхідно чітко регламентувати, в який термін та за яким порядком затриманому в зоні
АТО може бути надана допомога адвоката, як його доставляти в суд для обрання запобіжного заходу.

"Ми готові запропонувати конструктивні зміни в законодавство, адаптовані саме під "військово-польові" умови з метою створення максимального балансу між захистом прав людини і захистом інтересів суспільства, національної безпеки та територіальної цілісності України. Головне, щоб пошуки винних не перетворилися в "полювання на відьом", - повідомила омбудсмен.

Нагадаємо, в зоні проведення АТО зафіксовані факти, коли військові Національної гвардії або добровольчих батальйонів затримували осіб за "сепаратизм і зраду Батьківщині". При цьому термін затримання до обрання запобіжного заходу не визначався згідно КПК, про місце затримання не повідомлялось родичам і в правоохоронні органи ці затримані не передавалися.

Зокрема, досі невідомим залишається місцезнаходження заступника мера р. Щастя Луганської обл. Володимира Тюріна та
директора КП "Счастьенская теплоенергетична компанія" Олександра Скуратова. Відомо, що заступник мера міста Тюрін був затриманий 9 липня 2014 бійцями добровольчого батальйону "Айдар" за звинуваченням у сепаратизмі.

На думку родичів, Володимира Тюріна утримують за те, що він спробував не допустити розграбування сусідського будинку.

Вже через тиждень під час сесії міськради тими ж воїнами був викрадений Скуратов.

"Він затриманий до з'ясування, підозрюється допомоги сепаратистам, ввезенні титушек на Майдан, фінансування сепаратизму", - прокоментував дії підлеглих командир батальйону Сергій Мельничук.

Луганський адвокат Ігор Чудовський впевнений, що чиновники місцевого рівня повинні виконувати свої прямі обов'язки на підвідомчій території за будь-якої політичної ситуації.

"У першу чергу це стосується адміністрації мера і керівників комунальних підприємств, від яких безпосередньо залежить життєзабезпечення та техногенна безпека міста. Навряд чи пряме виконання своїх обов'язків, особливо під дулом сепаратистів, робить цих людей і з юридичної, і з моральної точки зору причетними до сепаратизму", - підкреслив адвокат.

Також відомо про викрадення мера Курахове Сергія Головня, відповідальність за який взяв на себе "Правий сектор".