ua en ru

Місцеві бюджети не прийняті переважно у протестних регіонах, - Арбузов

В.о. прем'єр-міністра Сергій Арбузов констатує, що в багатьох областях України досі не прийняті місцеві бюджети.

В.о. прем'єр -міністра України Сергій Арбузов констатує, що в багатьох областях України досі не прийняті місцеві бюджети. Про це він заявив сьогодні, відкриваючи засідання Кабміну, передає кореспондент РБК-Україна.

"Загалом градус конфлікту зменшується і виконавчій владі слід підтримати процес стабілізації ситуації в країні. Однак зберігається загроза невиконання органами місцевої влади своїх функцій. Не всі адміністративні будівлі звільнені протестуючими для нормального функціонування виконавчої влади на місцях. Процес триває", - заявив він.

"У багатьох регіонах не прийняті місцеві бюджети. У цілому по країні затверджено понад 40 місцевих бюджетів, але в багатьох областях їх рівень коливається в межах 2-10%. Серед відстаючих - регіони, охоплені протестними настроями: Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська та Хмельницька області. Для вирішення цього питання необхідно розблокувати роботу місцевих (адміністративних) будівель. Тоді органи влади в регіонах зможуть належним чином виконувати свої функції", - зазначив Арбузов.

Для забезпечення нормального бюджетного процесу на всіх рівнях Сергій Арбузов доручив і . о. міністра фінансів Юрію Колобову сприяти якнайшвидшому прийняттю місцевих бюджетів, а також взяти це питання на особистий контроль.

Відзначимо, за даними Мінфіну, станом на 31 січня 2014 р. в Україні було прийнято 3539 місцевих бюджетів різних рівнів, або 29,3% їх загальної кількості.

Водночас, з 694 місцевих бюджетів, які мають прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом і кінцевим терміном затвердження яких є 3 лютого 2014 р. (включно), прийнято 487 місцевих бюджетів, або 70,2%.

Нагадаємо, 16 січня Верховна Рада ухвалила держбюджет на 2014 р., а 21 січня він був офіційно опублікований. Так як за законом, місцеві бюджети, для яких у державному бюджеті визначаються міжбюджетні трансферти, затверджуються не пізніше ніж у двотижневий строк з дня офіційного опублікування, всі такі місцеві бюджети мають бути ухвалені до 3 лютого.