ua en ru

У Франції в другий тур президентських виборів виходять Олланд з 28,63% і Саркозі з 27,08%

Оголошені перші офіційні результати президентських виборів у Франції. Вони показують, що переможця виявить другий тур, який відбудеться 6 травня, повідомляє агентство Reuters.

Перше місце поки займає кандидат від Соціалістичної партії Франсуа Олланд, який набирає 28,63% голосів. На 1,55% відстає чинний глава держави Ніколя Саркозі.

Про схожі результати свідчать і дані exit-polls, згідно з якими розрив між двома лідерами становить від 2 до 3% (за опитуваннями різних агентств).

Третє місце у кандидата від націоналістів Марін Ле Пен, що заручилась підтримкою 18% виборців. Їй вдалося випередити навіть результат батька Жан-Марі, що отримав в 2002 р. голоси 16% виборців.

11% у кандидата від ліворадикалів Жана Люка Меленшона. Очікується, що саме їхні виборці вирішать результат виборів у другому турі.

Крім згаданих кандидатів, у виборах брали участь голова "Демократичного руху" Франсуа Байру, лідер партії "Європа Екологія - Зелені" Єва Жолі, глава правої партії "Вставай, республіка" Ніколя Дюпон-Еньян, засновник партії "Солідарність і прогрес" Жак Шеминад, глава вкрай лівої "Нової антикапіталістичної партії" Філіп Путу і голова партії "Робоча боротьба" Наталі Арто.

Примітно, що опитування громадської думки показали куди менший відсоток підтримки Ле Пен. Втім, Саркозі вже під час виборчої кампанії показував, як йому важливі голоси виборців, незадоволених міграційною політикою країни і тих, що виступають за вихід Франції з зони євро. Більше того, відразу після появи перших exit-polls в офіційному twitter Президента з'явилися повідомлення про те, що результати виборів - грандіозний успіх правих.

За попередніми даними, явка виборців склала близько 80%.