ua en ru

Зовнішня політика України тільки здається екстравагантною, - глава міжнародного комітету Радфеду РФ

Голова комітету Ради Федерації з міжнародних справ Михайло Маргелов прокоментував РБК ситуацію з вирішенням України припинити процес підготовки до асоціації з Євросоюзом.

"Зовнішня політика нашого сусіда - України - тільки здається екстравагантною. А насправді вона дуже практична. Хоча, звичайно, те, що сталося в четвер, - безперечна сенсація, якщо врахувати все, що було наговорене і навіть напрацьоване заради асоціації з Євросоюзом. Правда, були одиночні прогнози, які стверджували, що все саме так і трапиться, що в найостанніший момент Україна дасть хід назад. Вона і дала цей хід", - заявив російський сенатор.

За його словами, підозри в можливості такого віражу виникли на стадії обговорення закону, за яким опальна Юлія Тимошенко могла б лікуватися в Німеччині. "Євросоюз, зрозуміло, включив у перелік умов угоди полегшення долі колишнього прем'єра України. І ось фракція правлячої партії в Раді провалює цей закон. Але ж це верхівка саме правлячої партії і затіяла всю історію з асоціацією з Євросоюзом. За тією ж логікою Президент України Віктор Янукович у Відні говорив про незмінність шляху України в Євросоюз, а в той же час Кабінет міністрів України в Києві підготував документ, в якому уряд відрікся від "європейського вибору". І, судячи з усього, своєчасно, тому що вже на стадії підготовки до асоціації економіка України дала відчутний крен через падіння торгових відносин з СНД. А Євросоюз, очевидно, не збирається компенсувати ці втрати цілком. Потрапляти ж вукабалу МВФ Україні не хочеться: там за кожним доларом, що дається у позику, слідує вимога соціально-економічного, а то і політичного порядку, наприклад підвищити тарифи на газ для побутових споживачів України", - зазначає Маргелов.

Слід врахувати, що уряд України дав прямий наказ міністерствам і відомствам прийняти заходи з внесення до різних програм змін, спрямованих на розвиток торгівлі, виробничої кооперації і обмін технологіями з державами-членами СНД, "в цілях збереження робочих місць і вирішення інших соціальних питань", підкреслив сенатор.