ua en ru

Зовнішекономбанк може продати концерн "Тракторні заводи"

Концерн "Тракторні заводи" (КТЗ), якому належить Білоцерківський комбайно-тракторний завод, змінює власника - російський Зовнішекономбанк (ВЕБ) вирішив продати його "Уралвагонзавод" (УВЗ). Про це пише "Комерсант-Україна".

Материнську компанію КТЗ планується внести до статутного капіталу УВЗ, в результаті чого ВЕБ стане його акціонером.

Про те, що Зовнішекономбанк вирішив продати Machinery & Industrial Group NV (M & IG), що володіє 100% акцій "Тракторних заводів", "Уралвагонзавод", виданню розповіли кілька джерел, знайомих з ситуацією.

За їх даними, рішення було прийнято наглядовою радою ЗЕБа 28 травня. У ВЕБе підтвердили, що наглядова рада "прийняв принципове рішення про можливий продаж акцій КТЗ" Уралвагонзавод "", але деталей не уточнили. Одне з джерел видання каже, що переговори про продаж КТЗ велися також з "Російськими машинами" бізнесмена Олега Дерипаски, але "вибір зроблено на користь УВЗ, з яким ЗЕБу простіше реалізувати угоду".

За словами співрозмовників видання, схема продажу ще обговорюється, але "найреальніший варіант" - конвертація боргу концерну перед ВЕБом (більше 540 млн дол) до статутного капіталу M & IG і внесення цієї компанії в капітал УВЗ в обмін на акції додаткової емісії. Розмір частки ЗЕБа в УВЗ ще не визначений. Остаточні параметри угоди повинні бути затверджені до кінця року.

Джерела підкреслюють, що угоду ускладнює наявність у колишніх власників концерну Михайла Болотіна та Альберта Бакова опціону на зворотний викуп M & IG.

"Поки домовитися з колишніми власниками про розірвання опціону не вдалося", - говорить один зі співрозмовників видання.

Михайло Болотін, який зараз очолює КТЗ, запевнив, що його не ставили до відома про рішення щодо продажу концерну УВЗ. Він додав, що "у нинішнього менеджменту КТЗ є кілька власних сценаріїв із виведення його з кризи". У Мінпромторгу РФ виданню повідомили, що "зараз переговори з утримувачами опціону і банками-кредиторами продовжуються, опрацьовуються різні варіанти вирішення проблем КТЗ".

В Україні КТЗ належить Білоцерківський комбайно-тракторний завод, на якому, зокрема, виробляються комбайн "Єнісей", трактори "Агромаш 50ТК". Всього КТЗ об'єднує 17 підприємств в Росії, Україні, Німеччині, Данії, Австрії, Нідерландах та Сербії. Основні напрямки - військове, залізничне, сільськогосподарське, дорожньо-будівельне і промислове машинобудування.