ua en ru

Впровадження «зеленого» тарифу зробить виробництво біогазу рентабельним, - експерти

Впровадження «зеленого» тарифу для проектів з виробництва біогазу і звалищного газу зробить їх рентабельними і цікавими для інвесторів. Таку думку висловили експерти Європейсько-українського енергетичного агентства (ЄУЕА), коментуючи прийняття Верховною Радою за основу законопроекту про внесення змін до статті 17-1 Закону «Про електроенергетику».

«Десятки полігонів твердих побутових відходів (ТПО) в Україні перестануть бути джерелами забруднення атмосфери і території, і, що не менш важливо, зможуть приносити прибуток, біогазові проекти стануть рентабельними», - говорить Віктор Савків, президент групи компаній TIS (член ЄУЕА).

За його словами, законопроект передбачає удосконалення системи тарифоутворення на електроенергію, що виробляється з біогазу, її фінансову оптимізацію; ухвалення цього Закону дасть старт появі нових систем дегазації по всій країні. «Поки розвиток ринку звалищного біогазу в Україні гальмує саме відсутність «зеленого» тарифу, що робить ринок малопривабливим для капіталовкладень», - відзначає В.Савків.

За даними експертів, майже 4% території України займають відходи різних видів, а це приблизно 35 млрд т сміття, крім того, є велика проблема їх утилізації на полігонах. Сьогодні існує ряд альтернативних проектів з переробки ТПО, наприклад, збір і перетворення звалищного газу в електроенергію, тепло або пару, і навіть використання у якості автомобільного палива. Такі проекти активно функціонують в США і більшості країн Європи (Німеччині, Австрії, Данії, Швеції, Бельгії). Так, до 2025 р. США планують отримувати 29 млрд кВт.ч електроенергії щорічно з побутового сміття і звалищного газу. У Європі лідером з виробництва енергії з твердих міських відходів є Франція, де працює близько 130 заводів з утилізації енергії відходів, які виробляють 3,34 млрд кВт.ч э/э і 9,44 млн Гкал теплової енергії в рік.

Типовий проект утилізації звалищного газу потужністю 0,5-1 МВт скорочує викиди парникових газів приблизно еквівалентні викидам 10 тис. автомобілів. Для поглинання такої кількості газів необхідно висадити ліс на площі до 15 тис. акрів. Вироблювана проектом енергія дозволяє заощадити близько 125 тис. бар. нафти в рік.

«Поправки до закону «Про електроенергетику», в цілому маючи принципово позитивне значення, також піднімають питання контролю над використанням прибутку від «зеленого» тарифу з боку НКРЕ. Для істотного залучення серйозних іноземних інвесторів необхідна вивірена ліквідація перегинів в цьому питанні, що має стати предметом активного обговорення до другого читання вищезазначеного закону. Також, враховуючи напрацювання Комісії з екологічних інвестицій, альтернативних і поновлюваних джерел енергії Ради підприємців при Кабінеті міністрів України, є необхідним збільшення коефіцієнту «зеленого» тарифу для електроенергії, виробленої з біогазу, отриманого з біомаси рослинного і тваринного походження, а також з органічної частини відходів до 2,9. А для проектів по дегазації полігонів ТПО з потужністю електростанції до 500 кВт - до 3,2, оскільки коефіцієнт 2,6 ставить під сумнів реалізацію програми дегазації полігонів ТПО в невеликих містах», - підсумував Йорг Майснер, директор проектів в Україні HAASE Energietechnik AG, голова робочої групи з біогазу ЄУЕА.