ua en ru

Впровадження в Україні системи електронного протоколу обійдеться в 550 млн гривень, - Охендовський

Впровадження в Україні системи електронного протоколу обійдеться в 550 млн гривень, - Охендовський Фото: Михайло Охендовський

При цьому, за словами глави ЦВК, самі вибори подешевшають удвічі

Впровадження в Україні системи електронного протоколу голосування обійдеться бюджету в 550 млн гривень. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський.

"Наявність на кожній виборчій дільниці комп'ютера дозволить членам дільничної комісії, закінчивши підрахунок голосів, скласти електронний протокол, завірити його своїми електронними цифровими підписами і відразу ж передати протокол у ЦВК", - заявив голова ЦВК.

За його словами, в результаті узагальнені дані про результати підрахунку голосів ЦВК зможе продемонструвати в лічені хвилини після отримання електронного протоколу з останньої дільниці. При цьому кожен зможе перевірити достовірність і автентичність будь-якого протоколу, оскільки передбачається їх негайна публікація в інтернеті.

"Сума витрат, необхідних для організації і впровадження такої системи - близько 550 млн гривень. Основний компонент загальної вартості - понад 400 млн гривень - придбання комп'ютерів. Але на цьому компоненті можна заощадити, використовуючи комп'ютери, які входили до складу програмно-апаратних комплексів системи відеоспостереження на виборах 2012 року", - зазначив Охендовський.

Він також підкреслив, що і самі вибори стануть на 500 млн гривень дешевше - кожні загальнонаціональні вибори подешевшають приблизно наполовину.

"А комп'ютерну систему можна буде використовувати без істотних змін не на одних виборах, а мінімум на шести. Економічна ефективність очевидна", - упевнений глава Центрвиборчкому.

Нагадаємо, раніше Михайло Охендовський пояснив появу у заступник голови ЦВК Жанни Усенко-Чорної квартири за 3 млн гривень.