ua en ru

Впровадження технології 4G в Україні готові фінансувати 8 операторів, - НКРЗІ

Впровадження технології 4G в Україні готові фінансувати 8 операторів, - НКРЗІ Фото: Олександр Животовський

Процедура впровадження технології 4G в Україні буде складніше, ніж продаж ліцензії на 3G

Вісім операторів засвідчили свою готовність фінансувати дослідження та брати участь у підготовці впровадження технології 4G в Україні. Про це заявив голова Нацкомісії регулювання зв'язку та інформатизації (НКРСІ) Олександр Животовський сьогодні на брифінгу після засідання Ради реформ, передає кореспондент РБК-Україна.

Животовський зазначив, що процедура впровадження технології 4G в Україні буде складнішою за продаж ліцензії на 3G зв'язок.

"Що стосується роботи, яка ведеться над 4G, вона складається з декількох етапів. Перший етап - це аудит радіочастотного ресурсу. Це є обмежений ресурс держави, тому завдання держави і регулятора - забезпечити ефективне використання цього радіочастотного ресурсу... Тому треба зробити аудит", - заявив він.

Голова НКРСІ зазначив, що такі дослідження будуть фінансуватися галуззю , і вже є 8 операторів, які засвідчили свою готовність фінансувати дослідження та брати участь у підготовці впровадження новітніх технологій.

За його словами аудит радіочастотного ресурсу ляже в основу "дорожньої карти" по використанню нових технологій, після чого треба буде розв'язати ще ряд проблем.

"Якщо порівнювати з 3G, там було досить просто - там був один діапазон, який використовувався військовими. Що стосується 4G, тут у нас є 4 чи 5 діапазонів, які використовуються, як комерційними операторами, військовими, телебаченням і, звісно, треба запроваджувати такий механізм, який запровадить ефективне використання радіочастотного ресурсу з боку держави, а також надасть кожному оператору рівні можливості по запровадженню цієї послуги", - заявив Животовський.

Він зазначив, що ті терміни, які указані в указі Президента України, - досить реалістичні.

"Сподіваюся, ми все це зробимо, і у нас, у кожного споживача, у кожного українця до 2017 р. буде на телефонах 4G", - сказав голова НКРСІ.

Нагадаємо, Порошенко підписав указ про запровадження технології 4G в Україні.