ua en ru

Замість створення Служби фінансових розслідувань Украіна має запроваджувати міжнародні стандарти фінзвітності, - екс-директор представництва ЄБРР

Для поліпшення інвестиційного клімату в Україні, владі доцільніше працювати над спрощенням системи оподаткування, її синхронізацією з міжнародними стандартами бухгалтерської звітності, аніж думати про створення нового силового органу - Служби фінансових розслідувань. Про це РБК-Україна заявив екс-заступник міністра фінансів України, екс-директор представництва ЄБРР в Украіні Олександр Савченко.

«У нас багато інструкцій, які суперечать одна одній. А чим більше плутанини, тим більший простір для зловживань держорганів. Україні слід запроваджувати міжнародну систему бухгалтерського обліку та звітності, де все чітко прописано, де є однозначні трактування всіх понять. На цьому треба будувати всю нашу податкову систему. І тоді було б однозначне трактування законів як у Франції, Польщі й т.д., так і в Україні. Тоді нам не потрібна буде ніяка фінансова поліція. Це задача максимум, яка має стояти перед державою», - зауважив експерт.

На думку Савченка, влада повинна також розпочати реальну боротьбу з корупцією, щоб підвищити привабливість України, в т.ч., для іноземних інвесторів.
«Зараз малий та середній іноземний бізнес іде з України, бо не може працювати в умовах тотальної корупції, яка створена завдяки плутанині у законодавстві та надмірними повноваженнями чиновників», - констатував фахівець.