ua en ru

Влада України розглядає відділення від середньої освітньої школи старших класів

Влада України розглядає перспективу відділення від середньої освітньої школи старших класів в окрему структуру. Про це на прес-конференції в Києві заявив директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук, передає кореспондент РБК-Україна.

"У нас склалася така ситуація в країні, коли соціологія показує, що тільки 14% респондентів вважають якість наданого навчання в старших класах хорошим... Значить, в цій ситуації щось потрібно робити. Очевидно, що учнів у старші класи слід приймати на конкурсній основі, на основі ВНЗ, тому старша школа повинна буде в перспективі відокремлена від середньої освітньої школи. Вона повинна бути профільної", - заявив Лікарчук.

При цьому, за його словами, може бути розглянуто питання фінансування такої старшої школи, зокрема можливість обійтися без держбюджету.

"Я відкидаю будь-яку можливість, що старша школа повинна бути повністю платна за кошти батьків учнів. Але ця старша школа повинна коштувати менше для бюджету, ніж початкова середня освіта. Немає сумнівів, що старша школа повинна бути реформована. До цього ми повинні йти", - заявив Лікарчук.

"Ніде немає положення, що освіта буде платним у 10-11 класах. Такого положення немає в пропозиціях Мінфіну. Тому не можна сьогодні стверджувати, наскільки легітимним буде положення про те, що освіта пропонують зробити безкоштовним тільки до 9 класу. Це конституційне право на отримання середньої освіти", - додав він.

Нагадаємо, в листопаді 2014 р. міністр освіти і науки України Сергій Квіт заявив, що Міносвіти розробляє законопроект про середню освіту.