ua en ru

Влада Судану відмовилася вивести війська з району Абьєй до прийняття політичного компромісу

Віце-президент Південного Судану Рік Машар в понеділок, 30 травня, здійснив візит до Хартуму, щоб провести переговори з владою Півночі щодо спірного району Абьєй. У столиці країни Машар наполягав на виведенні військ з Абьєя, але влада Півночі відмовилася від такого кроку. За словами Машара, віце-президент Судану Осман Алі Таха відхилив пропозицію представника Півдня, повідомивши, що війська будуть залишатися в районі до прийняття політичного компромісу, передає AFP.

Влада Судану ще раз підтвердила, що Абьєй буде їх північної територією. В той же час віце-президент Південного Судану заявив, що його сторона не бачить перспектив у поверненні до військових дій за спірний район.

Раніше в понеділок представник суданських збройних сил півночі (SAF) підтвердив призначення бригадира Ізеддіна Османа тимчасовим адміністратором Абьєя.

"Він не є військовим губернатором. Але уряд поставив йому цю задачу до того часу, поки там не буде призначена нова адміністрація", - заявив AFP представник SAF.

Нагадаємо, 19 травня в багатому на нафту районі Абьєй почалися зіткнення між південними і північними племенами, після чого в місто увійшла армія уряду Судану. За даними уряду Судану, бої забрали життя 22 їх солдатів. Миротворчі війська ООН добилися виведення з населеного пункту "сіверян", але ненадовго: незабаром підрозділи урядової армії, отримавши підкріплення, повернулися в Абьей.

Існують побоювання, що конфлікт навколо Абьєя переросте в нову війну між офіційним урядом Судану і південною частиною цієї держави, яка поки ще є найбільшою в Африці.

З 1983 р. по 2005 р. між мусульманською північчю і центральним Суданом і півднем країни тривала громадянська війна. Південці добивалися незалежності від Хартума.

У січні 2011 р. в Південному Судані пройшов референдум з питань незалежності. Більшість жителів регіону проголосували за незалежність від Судану. 9 липня очікується офіційне проголошення появи нової держави на карті світу.