ua en ru

Влада США отримала дозвіл ООН на розморожування 1,5 млрд дол. активів Каддафі

Влада США досягла можливості розморозити 1,5 млрд дол. активів лівійського лідера Муаммара Каддафі. Як повідомив представник американської місії Організації Об'єднаних Націй Марк Корнблау, відповідну угоду було досягнуто з Південною Африкою, яка раніше була проти цієї ініціативи. За його словами, йдеться про активи лідера Джамахірії в американських банках, передає Associated Press.

Він уточнив, що Вашингтон тепер може виділити ці кошти на гуманітарні потреби опозиції.

Нагадаємо, 24 серпня Південно-Африканська Республіка (ПАР) заблокувала в Раді Безпеки ООН прийняття представленої США резолюції, яка передбачала розмороження активів лівійського уряду в розмірі 1,5 млрд дол., пояснивши свою позицію тим, що ПНР не визнана сусідніми африканськими країнами в якості єдиного легітимного органу влади в Лівії.

У лютому 2011 р. в Лівії спалахнула громадянська війна, яка розколола суспільство на супротивників і прихильників Каддафі. 17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє літакам армії уряду Лівії здійснювати польоти над територією країни. Потім в лівійський конфлікт втрутилася міжнародна коаліція, яка почала завдавати удари по військових і промислових об'єктах, що знаходяться під контролем сил Каддафі. Через деякий час командування коаліцією перейшло до НАТО.