ua en ru

Влада США отримали інформацію, що Кузьмін попрямував до Каліфорнії для допиту Кириченко, - дипломат

Влада США отримали інформацію, що, всупереч задекларованій приватній меті візиту, перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін попрямував до Каліфорнії для допиту Петра Кириченка - колишнього партнера екс-прем'єра Павла Лазаренка і одного з ключових свідків у справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня. Про це заявив високопоставлений західний дипломат, пише "Комерсант-Україна".

"У міжнародних стосунках між правоохоронними органами є чітке розуміння, що прокурори і слідчі не намагаються проводити офіційні слідчі дії без координації з владою тієї країни, яку відвідують", - прокоментував ситуацію, що склалася західний дипломат.

Вчора Кузьмін заявив, що влада США планувала його арешт і анулювала його американську візу. У свою чергу американський посол Джон Теффт підтвердив інформацію про анулювання візи, додавши, що перший заступник глави ГПУ при необхідності може звернутися за разовою візою.

Сам Ренат Кузьмін уточнив, що причиною візового інциденту є недружнє ставлення до української влади з боку США: "Хіба може свідчити про дружні відносини той факт, що я звертаюся до США, до конгресу з проханням спокійно і чесно обговорити справи, а у відповідь посол Теффт закриває мені візу?".

Тим часом інформація, якою володіє видання, свідчить про те, що у американської влади був мотив відкликати візу Рената Кузьміна, і причиною цього стала не ситуація у взаєминах Києва і Вашингтона, а конкретні дії представника ГПУ на території Штатів. Мова йде про поїздку Рената Кузьміна в США влітку цього року. Вона не була скоординована з департаментом юстиції США, і, згідно з двосторонньою угодою про взаємну правову допомогу, представник ГПУ не мав права проводити слідчі дії. Однак у Вашингтоні впевнені, що він порушив або щонайменше намагався порушити дане правило.

У листі Бараку Обамі Ренат Кузьмін не став уточнювати причину свого останнього візиту в США, але заявив, що дізнався про можливість свого арешту під час перебування в США "за сфабрикованими звинуваченнями". За версією ГПУ, підставою для арешту нібито повинна була стати інформація про те, що Кузьмін "примушує свідка Миколу Мельниченка до дачі свідчень у справі Щербаня". Джерело газети, близьке до ГПУ, стверджує, що від можливого арешту Кузьміна нібито врятував екс-майор держохорони Микола Мельниченко. Один зі співрозмовників видання уточнив, що арешт повинні були провести співробітники ФБР, "про чиї плани дізнався Мельниченко і за два дні до передбачуваного арешту попередив про це Кузьміна".

Інший співрозмовник видання запевнив, що в схемі підготовки можливого арешту брав участь і екс-сенатор Джим Слеттері. "Є впевненість в тому, що він лобіював санкцію на арешт у зв'язку з порушенням візових правил, і тому до Слеттері (у Рената Кузьміна) особливе ставлення", - заявив він. Слід зазначити, що компанія Wiley Rein LLP, представником якої є Слеттері, зареєстрована в США як офіційний лобіст Олександра Тимошенко. За 10 місяці 2012 року Wiley Rein задекларувала отримання 250 тис. дол. від Тимошенко, вказавши в якості предмета лобізму "різноманітне виробництво і дистрибуцію".

Представники американської влади категорично спростовують тезу про підготовку арешту представника ГПУ. "Дана інформація помилкова. У США не було і немає планів арешту Кузьміна", - заявили газеті в посольстві США в Україні. "Мельниченко не заслуговує довіри. У нього немає інформаторів в уряді США", - додав американський чиновник, що побажав залишитися неназваним.

Читайте також: США не збиралися заарештовувати Кузьміна, але візу скасували, - посол