ua en ru

Влада РФ готується до створення фонду у розмірі 10 млрд дол. для забезпечення припливу приватних інвестицій з-за кордону

Влада Російської Федерації готується до створення фонду у розмірі 10 млрд дол., метою якого стане забезпечення припливу приватних інвестицій з-за кордону, повідомляє РБК daily.
Російська влада запропонувала Goldman Sachs стати неформальним керівником проекту, в рамках якого кошти для вкладень у Росію будуть залучатися провідними інвестструктурамі світу. Причому в даному випадку російський капітал, що інвестується разом з іноземними засобами, буде виступати гарантом безпеки вкладень.
Створення фонду буде доручено фахівцям Банку розвитку і зовнішньоекономічної діяльності. Пропозиції взяти участь у проекті вже отримали такі фонди, як Apollo Management, Blackstone і Carlyle, а також найбільші суверенні інвестфонди на зразок сінгапурського Temasek Holdings і китайського China Investment Corp. За непідтвердженими даними, представники Carlyle вже відмовили російській владі. Фонд має негативний досвід роботи на місцевому ринку - в 2005 р. Carlyle закрив свій московський офіс, пославшись на надмірну ризикованість місцевих вкладень.
Роботу над створенням інвестфонду підтвердив перший віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов. З аналогічним коментарем виступив і прес-секретар прем'єр-міністра РФ Дмитро Пєсков. Очікується, що саме Володимир Путін вже в кінці березня має прийняти остаточне рішення про старт проекту.
Ініціатором створення такого фонду виступив президент Росії Дмитро Медведєв, який озвучив цю ідею на форумі в Санкт-Петербурзі минулого літа. У січні, в своєму виступі на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, президент розповів, що створюваний фонд буде організовувати спільні проекти з іноземними партнерами з метою диверсифікації ризиків.
Паралельно з участю в цьому проекті, іноземні інвестструктури також допоможуть сформувати міжнародний фінансовий центр у Москві. До складу міжнародної консультативної ради при президентській комісії з перетворення Москви на фінансовий центр увійшли виконавчий директор Goldman Sachs Ллойд Бланкфейн, голова JP Morgan Chase Джеймі Даймон, керівник Bank of America Брайан Мойніхан, а також високопоставлені представники BNP Paribas, UniCredit, Societe Generale і Nomura Holdings .