ua en ru

У влади з'явилися реальні механізми для захисту жертв домашнього насильства, - Луценко

У влади з'явилися реальні механізми для захисту жертв домашнього насильства, - Луценко

Ірина Луценко прокоментувала відповідні рішення парламенту

Жертви фізичного, психологічного або економічного насильства в сім'ї тепер будуть захищені на рівні держави. Про це на Facebook написала заступник голови фракції "Блок Петра Порошенко", представник президента в парламенті Ірина Луценко.

Коментуючи законопроекти, прийняті парламентом протягом двох днів, вона зазначила, що проблема насильства в сім'ї тепер винесена на державний рівень.

"У органів влади з'явилися реальні механізми захисту всіх, хто постраждав від домашнього насильства. Буде профінансовано створення притулків, де жертви домашнього насильства зможуть пройти реабілітацію, отримати психологічну та юридичну підтримку. Буде створена "гаряча лінія", куди можуть звертатися за допомогою жертви домашнього насильства", - пояснила Ірина Луценко.

Вона уточнила, що протягом року в органи правопорядку звертається 165 тисяч жінок, але реальне число жертв домашнього насильства, за оцінками експертів, вп'ятеро більше. Щороку в Україні від побоїв власних чоловіків гине 1,5 тисячі жінок, свідками та жертвами домашнього насильства стають 3 мільйона дітей. Тому криміналізація домашнього насильства, створення системи захисту жертв і превенції вкрай необхідна.

"Тепер держава буде фіксувати такі випадки, поліція буде мати повноваження реагувати, зупиняти домашнє насильство. Для кривдників передбачений цілий комплекс заходів – від корекційної роботи, адміністративних заходів до арешту і позбавлення волі на термін від 2 до 8 років. На кожен випадок такого ганебного явища буде реакція держави. Домашнє насильство більше не залишиться проблемою однієї сім'ї або людини, не замовчується. Після прийняття цих законів всі повинні зрозуміти: домашнє насильство заборонено в Україні!", - заявила Ірина Луценко.

Нагадаємо, 6 грудня Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроект №4952 про криміналізацію домашнього насильства. 7 грудня народні депутати підтримали у другому читанні законопроект №5294 про запобігання та протидію домашньому насильству, а також законопроект №7277 про додаткові заходи впливу на злісних неплатників аліментів.