ua en ru

Влада КНР вводить 20% податок на приріст капіталу, отриманого в результаті операцій з нерухомістю

Влада КНР оприлюднила новий пакет заходів по боротьбі зі спекулятивним попитом на ринку нерухомості, включаючи введення обов'язкового 20-відсоткового податку на приріст капіталу, отриманого в результаті операцій з нерухомістю, повідомляє "Комерсант". Сигналом до нового, вже п'ятого з 2009 року раунду жорсткості контролю над ринком житла став рекордний за останній рік приріст цін у січні (рік до року на 4,7%). Серед анонсованих заходів крім розширення зони дії податкового експерименту, в якому раніше були задіяні лише Шанхай і Чунцин (замість 20-відсоткового податку можна було сплатити збір у розмірі 1-2% від вартості житла), значиться також збільшення стелі первинного внеску по іпотеці (наразі - 60%) і ставок по іпотечних кредитах на покупку другого будинку. Разом з тим в КНР планують і далі нарощувати будівництво пільгового житла, субсидованих державою. На цих новинах акції китайських будівельних компаній впали до найнижчого рівня за останні п'ять років, індекс Шанхайської біржі знизився на 4,6%.

Нерозвиненість фінансового ринку і низькі ставки за депозитами в четвірці найбільших держбанків роздувають спекулятивний попит на нерухомість, однак в уряді країни вважають за краще "не поспішати" з дерегулюванням потоків капіталу. Ініціативам з боку ЦБ (розвиток ринку облігацій, розширення валютного коридору) протиставлені інтереси найбільших держкомпаній, які мають доступ до пільгового фінансування. У той же час посилення регулювання ринку нерухомості вкрай негативно позначається на інвестиційній складовій зростання в цілому. Нагадаємо, на торішньому листопадовому з'їзді Компартії КНР був продекларований зсув економічного курсу убік більш "соціальної" держави, орієнтованої на внутрішнє споживання в більшій мірі, ніж на зовнішній попит. Тим не менше з останніх даних Національного статистичного бюро КНР випливає, що інвестиції як і раніше залишаються основним джерелом приросту ВВП.

Експерти розходяться в оцінках тривалості та ступеня впливу анонсованих заходів. Так, головний економіст Bank of America Merrill Lynch в Китаї Тін Лу попереджає, що різке обмеження попиту може привести до незатребуваності житла в містах так званої третьої категорії (не найбільші та найвпливовіші муніципалітети), більш того - "нові заходи підштовхнуть інвесторів на первинний ринок нерухомості, що знову чинитиме тиск на вартість житла", вважає аналітик. Ряд експертів, навпаки, вважають, що ефект буде короткостроковим, так як високий попит на нерухомість в мегаполісах підтримує і триваюча урбанізація. Втім, так чи інакше на кінцевий результат нововведень зроблять вплив в першу чергу фактичні дії регіональної влади, які до кінця березня повинні представити деталізовані звіти про стан ринків житла. Заяв по спірній темі чекають і від нових голови партії Сі Цзіньпіна і прем'єр-міністра Лі Кецяна, які офіційно приступлять до виконання своїх обов'язків на щорічній сесії Всекитайських зборів, що стартує 5 березня.

Читайте також: Зростання ВВП Китаю в 2013 р. очікується на рівні 7,5%, - прем'єр Держради КНР