ua en ru

Влада Грузії має намір розслідувати причетність окремих посадовців до військових злочинів у серпні 2008 р

Нова влада Грузії має намір розслідувати причетність окремих осіб до можливих злочинів під час серпневої війни 2008 р., які можуть бути кваліфіковані як військові або злочини проти людства. Про це на зустрічі з журналістами в м. Горі на сході Грузії, що знаходився в епіцентрі воєнних дій, повідомила міністр юстиції Грузії Тея Цулукіані.

"Наші громадяни, представники неурядових організацій з різних країн скаржаться і кажуть, що їм відомо про те, що під час серпневої війни різні особи різної етнічної приналежності й які знаходилися на різних посадах, здійснили імовірно злочини проти людства чи інші злочини, які можуть бути кваліфіковані, як військові", - сказала вона.

За словами міністра, відповідна інформація представлена і в Гаазький суд. Цулукіані підкреслила, що обов'язком влади Грузії є недоведення цих справ до розгляду міжнародним трибуналом.

"Наші проблеми ми повинні вирішити самі. Моя мета і ціль головного прокурора - самим розслідувати військові події. Якщо ми цього не зуміємо зробити, ми будемо змушені підкоритися Гаазькому процесу, і це справа перейде в режим розгляду на міжнародному рівні. Не думаю, щоб це було бажано для грузинського народу", - повідомила міністр.

Вона також не виключила можливість надання свідчень по серпневим подіям Президентом Грузії Михайлом Саакашвілі й особами, які займали високі пости під час війни 2008 р. Втім, додала вона, до того часу Саакашвілі вже може не бути Президентом країни.

Нагадаємо, що президентські вибори в Грузії відбудуться в жовтні 2013 р., і Саакашвілі на них балотуватися не буде, оскільки Конституція країни не передбачає третій президентський термін.

Читайте також: Грузинська прокуратура вирішила взятися за Саакашвілі