ua en ru

Влада Франції має намір прийняти поправки до бюджету-2012 з урахуванням внесків у ESM

Французький уряд має намір прийняти поправки до бюджету на 2012 р. з урахуванням внесків в Європейський стабілізаційний механізм (ESM). Про це повідомив прем'єр-міністр Франції Франсуа Фійон, передає Reuters. За його словами, поправки до бюджету повинні бути прийняті на початку 2012 р.
Частка Франції в ESM складе 16 млрд євро, які країна повинна буде внести протягом 5 років, починаючи з другої половини 2012 р., оскільки, згідно з рішенням, прийнятим європейськими лідерами на саміті ЄС в Брюсселі 9 грудня ц.р., ESM буде функціонувати як кредитний фонд вже з липня 2012 р. При цьому до середини 2013 р. він буде існувати паралельно з чинним Європейським фондом фінансової стабільності (EFSF).
Максимальний обсяг видаваних ESM кредитів визначається в розмірі не більше 500 млрд євро, при цьому передплатний акціонерний капітал складе 700 млрд євро, причому оплачувана частина акціонерного капіталу країн єврозони складе 80 млрд євро. Де факто даний механізм виконував би роль єдиного інструменту для врегулювання національних боргів країн. Варто відзначити, що Німеччина вже виступила проти цієї ініціативи.
Бюджет Франції на 2012 р. передбачає масштабні скорочення держвидатків в розмірі 18 млрд євро, спрямовані на скорочення бюджетного дефіциту і запобігання уповільнення економічного зростання.