ua en ru

Влада не може змусити олігархів модернізувати мережі, - Мазурчак

Влада не може змусити олігархів модернізувати мережі, - Мазурчак Фото: Олександр Мазурчак (прес-служба "Нашого краю")

За словами Мазурчака, влада перекладає проблему модернізації мереж на місцеве самоврядування

Влада перекладає на місцеве самоврядування проблему модернізації комунальних мереж замість того, щоб змусити монополістів вкладати в них гроші. Про це інтерв'ю РБК-Україна заявив співголова партії «Наш край» Олександр Мазурчак.

Мазурчак зазначив, що зношеність основних житлових фондів становить до 80%, але уряд закриває на це очі.

«У монополістів дуже велика проблема на букву «Ж». Жадібність. Влада не може, та й не хоче змусити їх вкладати гроші в апгрейд обладнання. А ті вичавлюють останні кошти з застарілих комунікацій. Це наша реальність, на яку закриває очі уряд. Навіщо когось із монополістів нагинати, якщо можна перекласти проблему на місцеву владу?», – зазначив Мазурчак.

Він також додав, що весь діалог з місцевою владою зводиться до перекидання функцій.

«Ваш Теплодар – ви і мучтеся. Вибрали вас жителі Кропивницького – ви і розрулює з олігархами», – приблизно так діалог центру з місцевою владою відбувається. Але від цього нікому не легше. Кількість масштабних аварій зростає щорічно», – зазначив Мазурчак.

Співголова «Нашого краю» зазначив, що зараз в Україні в середньому понад 180 аварій на 100 км водопроводу та 20 аварій на 100 км мереж теплопостачання. Для порівняння – у 1990-х роках 100 км комунальних мереж було від 30 до 40 аварій.

«Очевидно, що з таким підходом всю житлово-комунальну галузь у найближчі роки чекає колапс. Реформи? Ні, не чули. Хоча треба зараз диверсифікувати сферу постачання послуг, запровадити прозору процедуру формування цін і тарифів на послуги, покращити законодавство щодо створення ОСББ», – резюмував Мазурчак.

Як повідомлялося раніше, через борги за газ власники обленерго почали вимикати від тепла цілі міста. Вже постраждали Сміла, Славутич і Кропивницький.