ua en ru

Володимир Гройсман та його потоки: з ким прем'єр зібрався на вибори

Володимир Гройсман та його потоки: з ким прем'єр зібрався на вибори Фото: Володимир Гройсман (kmu.gov.ua)

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман недавно заявив про самостійний похід на парламентські вибори. Однак для успіху в цьому починанні необхідні, як мінімум дві складові – команда і фінансовий ресурс.

ЗМІ часто пишуть про протистояння у владі між прем'єром Гройсманом і президентом Петром Порошенком, небезпідставно асоціюють Гройсмана з командою "Народного фронту", тощо. Але мало хто звертає увагу, що ставленики Гройсмана займають безліч вигідних позицій в органах влади і здатні зробити вагомий внесок у майбутню передвиборчу кампанію свого лідера.

Зокрема, близькі до Гройсмана люди зараз очолюють Державну фіскальну службу, Міністерство аграрної політики, Міністерство соціальної політики, а також активно працювали з питань архітектурно-будівельної інспекції. Нижче – детальніше про те, які "хлібні посади" очолюють люди, близькі до прем'єр-міністра.

Очолити горіхову мафію

За часів Віктора Януковича експортери волоських горіхів неофіційно платили за оформлення однієї машини в розмірі 12-16 тис. доларів. Ці гроші пішли підставним фірмам-прокладкам, які експортували горіх від імені реальних виробників.

У 2014 році на кілька місяців в експорті горіхів не було схем. Але вже менше, ніж через півроку у компаній виникли проблеми. Податкова і СБУ пропонували співпрацю з компаніями, які брали менше. "Такса" правильної фірми становила вже 9-10 тис. дол. за 20 тонн очищеного горіха.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив покласти кінець схемам експорту горіхів. У липні 2016-го року один із вінницьких соратників прем'єра - Мирослав Продан - був призначений в.о. заступника голови ДФС України Романа Насірова. До цього він сам був фігурантом кримінальних справ про за мотивами митного оформлення експорту волоського горіха. Але після переходу на нову роботу ці справи були закриті.

Володимир Гройсман та його потоки: з ким прем'єр зібрався на вибори

Фото: Мирослав Продан и Володимир Гройсман (колаж РБК-Україна)

Розслідування з'явилися в лютому 2016 за статтями "зловживання службовим становищем", "можливе отримання неправомірної вигоди", "привласнення чужого майна в особливо великих розмірах" під час митного оформлення експорту волоських горіхів і стосувалися періоду, коли Продан очолював ДФС у Вінницькій області.

За даними деяких ЗМІ, Продан фігурував у кримінальних розслідуваннях, які стосувалися дій вінницької ДФС при митному оформленні експорту горіхів. Активісти звинувачували місцевих податківців і митників в "кришуванні горіховою мафії". Сам Продан звинувачення відкидає.

Продан та Гройсман довго працювали у Вінниці. Гройсман був мером, а Продан 11 років обіймав керівні посади у вінницькій ДФС. А після обрання Януковича президентом став головою Вінницької міської податкової інспекції. Після Майдану люстрований не був, а пішов на підвищення.

Наглядачі за будівництвами і землею

Ще одним вінницьким соратником Володимира Гройсмана є Максим Мартинюк. Зараз він є першим заступником і виконуючим обов'язки міністра хлібного в прямому і переносному сенсі Міністерства аграрної політики. А з 2011 року Мартинюк став директором департаменту архітектури, містобудування та кадастру Вінницької міськради. З переходом Гройсмана у Кабмін і призначенням головою Мінрегіонбуду, Мартинюк став головою Державної архітектурно-будівельної інспекції.

Володимир Гройсман та його потоки: з ким прем'єр зібрався на вибори

Фото: Володимир Гройсман и Максим Мартинюк (колаж РБК-Україна)

Після переїзду в Київ, його добробут стало стрімко рости. Але всі активи Мартинюк вважає за краще записувати на свою дружину. Вона є власницею компаній "121 Ріл Естейт" і IBM-Invest. Дружина чиновника задекларувала 485 тис. дол., 20 тис. євро і 780 тис. грн. у 2015 році вона заробила близько 1 млн грн. В той час як її чоловік – лише 75 тис. грн. На родині Максима Мартинюка числиться 11 земельних ділянок площею 36 тис. кв. м, два будинки у Вінниці та 200 тис. грн. в дорогоцінних металах.

Мартинюку приписують створення цілої вертикальної структури у всіх областях, яка займається "співпрацею" з будівельними компаніями.

Яскравий приклад - Київська область, де директором місцевого департаменту ДАБІ став Олексій Кудрявцев. Область впродовж кількох останніх років випереджала Київ вводиться в експлуатацію житла. І хоча парламент ввів мораторій на перевірки підприємств, крім ДФС, ДФС це не особливо турбувало.

Під час дії мораторію відомство Мартинюка провело 21 тисячу перевірок і виписало штрафів на 120 млн грн. Причому 107 млн були виписані в ході позапланових перевірок. Здійснювати перевірки ДАБІ могла тільки з дозволу Кабміну.

В 2016 році кількість перевірок у Київській області зменшилась, але суми штрафів зросли. Було виявлено менше порушень, але виставлено штрафів на суму понад 273 млн грн це більш ніж у два рази більше, ніж роком раніше.

У ЗМІ з'являлася інформація, що існував якийсь "фінансовий план", який повинен був наповнюватися за рахунок підприємців та громадян.

У 2015 році Максим Мартинюк змінив місце роботи, і став главою "земельного відомства" - Держгеокадастра. Пізніше він пішов на підвищення в МінАПК.

Солом'янське управління Нацполіції в Києві відкривало кримінальне провадження стосовно Мартинюка, і нинішнього в.о. голови Держгеокадастру Олега Цвяха. На думку слідства, керівництво Держгеокадастру організувало торгівлю посадами і початок незаконно звільняти неугодних співробітників. За такою схемою
тільки в Дніпропетровській області за один день було звільнено 10 регіональних керівників Держгеокадастру.

Соціальна політика і бізнес Сім'ї

Доля ще одного діючого міністра тісно переплетена з кар'єрою Гройсмана. Це глава Мінсоцполітики Андрій Рева. Його кар'єрне зростання прискорилося з сходженням нинішнього прем'єра. Спочатку Гройсман планував направити Андрія Реву в крісло глави МОЗ.

Володимир Гройсман та його потоки: з ким прем'єр зібрався на вибори

Фото: Андрій Рева и Володимир Гройсман (колаж РБК-Україна)

Андрій Рева був заступником міського голови Вінниці, хоча підпорядковувався секретарю місцевої ради. Він став союзником клану Гройсманів в боротьбі з попередниками.

Після цього він був спрямований на зміцнення кореневого бізнесу батька нинішнього прем'єра. Так у 2006 – 2008 роках Рева курирував питання ліквідації невеликих і стихійних ринків у місті. Логіка була проста – витіснити торговців на майданчики та торгові центри, які належали родині Гройсмана.

Рева виступав парламентером з місцевими підприємцями. На нього зливався весь негатив від дій місцевої влади. В даному випадку він брав на себе всю критику, затягував процес, і в результаті досягнув поставлених цілей.

Після чого на нього була покладена функція централізації шкільного харчування у школах Вінниці. Андрій Рева повинен був замкнути цей бізнес на компаніях, які так само належали родині Гройсманів.

Далі більше. На Реву було покладено процес об'єднання шкіл. Основною метою стала земля. Навчальні заклади об'єднували, переселяли, а звільнену землю віддавали під комерційну забудову.

Ще один проект, завдяки якому Андрій Рева мало не став главою МОЗ, – міжлікарняна каса на базі муніципальної страхової компанії "Місто". У місті почали діяти прейскуранти на послуги безкоштовних лікарень і введені страхові внески. Паралельно в поліклініках з'являлися діагностичні кабінети, які й стали основними реципієнтами виплат кишенькової страхової.

Найвидатнішим творінням "вінницьких" стало ТОВ "ЖЕО". Під цю компанію була проведена передача багатоквартирних будинків в управління. По суті, "ЖЕО" було великим посередником. Компанія була постачальником комунальних послуг, які надавали субпідрядні організації.

Компанія ввела плату за видачу довідок про стан комунальних рахунків. Ці довідки вимагали соціальні служби міста. Таким чином, місцева влада в черговий раз використовувала своє становище у своїх бізнес-інтересах.

***

Як свідчить аналіз розподілу посад в органах виконавчої влади, вінницькі соратники нинішнього прем'єра досягли серйозних кар'єрних успіхів. І схоже, що Володимира Гройсмана і його команду не бентежить навіть критика західних партнерів України, які вимагають реформ та прозорості в державному управлінні.

Люди прем'єра займають вкрай вигідні позиції в системі державного управління, курируючи податкову, митницю, аграрний сектор, а також земельні та будівельні інспекції.

Виходячи з досвіду політичної кухні України, такий розклад цілком може забезпечити захід на парламентських виборах серйозної фракції в зал Верховної Ради.