ua en ru

Власники збанкрутілих банків повинні нести кримінальну та матеріальну відповідальність, - нардеп

Держава має посилити відповідальність власників збанкрутілих банків - заявив в проекті "Співбесіда" Руслан Демчак, заступник голови парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності.

На думку депутата, за доведення фінансової установи до банкрутства його акціонери мають нести не лише кримінальну, а й матеріальну відповідальність особистим майном.

"Для цього є правоохоронні структури, які повинні визначати були кримінальні порушення, - пояснив Демчак, - якщо вони є, то в рамках цих кримінальних порушень необхідно накладати арешт на майно. Але кожен випадок має розглядатися індивідуально".

За словами депутата, він вважає за доцільне внести зміни до законодавства, які передбачали б розширення відповідальності акціонерів за стан їх фінансових установ.

"Можливо, потрібно вносити зміни в законодавство, щоб банки створювалися у формі товариств з додатковою відповідальністю. У таких суспільствах є відповідальність акціонерів особистим майном", - сказав Демчак.

Заступник голови парламентського комітету додав, що існує також проблема спотворення звітності, яку банки подають Національному банку. Як наслідок, встановити відповідальних за крах банку стає практично неможливо: регулятор закривав очі на назревающиев фінансовій установі проблеми, або це пряма відповідальність акціонерів і менеджменту, які умисно спотворювали звітність, щоб приховати реальне становище справ.

З повною версією проекту "Співбесіду" можна ознайомитися тут.