ua en ru

"ВКонтакте" розробляє власний месенджер

"ВКонтакте" розробляє власний месенджер Фото: соцмережа "ВКонтакте"

Новий протокол збільшить швидкість обміну даними між користувачами соцмережі

Соціальна мережа "ВКонтакте" (на 100% належить Mail.Ru Group) працює над новим протоколом шифрування даних, після цього планує запуск власного месенджера. Про це з посиланням на джерела, знайомі із планами компанії, і представників самої соцмережі повідомляють російські "Известия".

"Ми справді займаємося розробкою нового мобільного протоколу для прискорення наших додатків і забезпечення високого рівня безпеки передачі даних користувача", - зазначив операційний директор "ВКонтакте" Андрій Рогозов.

Як зазначається, новий протокол має збільшити швидкість обміну даними між користувачами соцмережі.

За словами джерела газети, після того, як робота над протоколом завершиться, "ВКонтакте" випустить власний месенджер. Крім того, будуть створені додатки для iOS і Android, а також версії для встановлення на комп'ютери, що працюють на Windows і MacOS.

У новому продукті використовується протокол передачі даних Mobile Telecommunication Protocol (MTProto), розроблений братом Павла Дурова Миколою, колишнім технічним директором "ВКонтакте". При цьому повідомляється, що фахівці "ВКонтакте" працюють над урізаною версією протоколу MTProto, яка дозволить прискорити відправку і прийом повідомлень.

Зазначимо, що засновник "ВКонтакте" Павло Дуров після свого звільнення з поста гендиректора компанії створив власний сервіс обміну повідомленнями - месенджер Telegram.

На даний час у Росії "ВКонтакте" фактично є найпопулярнішим месенджером - тільки він інтегрований в саму соцмережу, зазначив творець месенджера 4talk Сергій Кравцов. На його думку, логічно буде, якщо він із часом поглине ICQ і "Mail.Ru Агент", які також належать холдингу Mail.Ru Group. При цьому вони повинні будуть передати свої розробки аудіо- і відеоконференцій у месенджер "ВКонтакте".

За даними TNS за липень, в Росії месенджер WhatsApp посідає четверте місце серед інтернет-сервісів за відвідуваністю з мобільних пристроїв (7,5 млн людей за місяць), а Viber - п'ятий (7,1 млн). Лідерами є "ВКонтакте" (9,2 млн), YouTube (8,4 млн) і пошук Google (8 млн).

Нагадаємо, раніше у вересні стало відомо, що соцмережа "ВКонтакте" запустить сервіс інтернет-торгівлі.