ua en ru

Віце-президент СБ: Україна не так гостро потребує кредиту МВФ

Віце-президент Світового банку Філіп Ле Уеру заявив, що Україна не так гостро потребує грошей МВФ, тому неотримання нового траншу не критичне. Причому, країна не повинна бездумно виконувати вимогу Фонду про підвищення газових тарифів, адже це вдарить по соціально незахищеним громадянам. Таку заяву віце-президент Світового банку зробив в ході Весняного саміту, що проходить зараз в американській столиці, передає телеканал "Інтер".

"Я перевіряв цифри вашого бюджету - так ось, немає ніякої необхідності в будь-яких строкових кредитах. В даний момент. У довгостроковій перспективі - можливо щось і знадобиться. Я знаю, що виділення грошей МВФ "ув'язано" з підвищенням ціни на газ. І хочу сказати - якщо ви збільшуєте тарифи, це б'є по всім громадянам. це неправильно! Виконуючи цю вимогу, потрібний дуже обережний і неспішний підхід ", - сказав телеканалу Ле Уеру.

Нагадаємо, раніше Президент України Віктор Янукович заявляв, що Україні вкрай потрібні кредити Міжнародного валютного фонду. У той же час, вищі державні чиновники, в тому числі прем'єр Микола Азаров і віце-прем'єр Сергій Тігіпко, неодноразово заявляли, що навіть якщо Україні не вдасться домовиться з МВФ про відновлення співпраці, країна в 2012 р. впорається і без кредиту МВФ.

Наприкінці грудня 2011 р. голова НБУ Сергій Арбузов говорив про те, що для України дуже важливо отримати черговий транш кредиту від МВФ, але не через те, що не вистачає коштів, а для того, щоб дати маяк інвесторам, що МВФ працює в цій країні. Разом з цим Арбузов пояснив, що НБУ не витрачає гроші МВФ, а підтримує за рахунок цих коштів, платіжний баланс.

Програма співпраці України і МВФ, схвалена в липні 2010 р., передбачає виділення Україні кредиту на суму 15 млрд 150 млн дол. під ставку 3,5% річних. Термін дії програми становить 2,5 роки. Одразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш у розмірі 1 млрд 890 млн дол. Рішення про виділення другого (і останнього) траншу в розмірі 1 млрд 500 млн дол. рада директорів МВФ ухвалила 22 грудня 2010 р.

У 2011 р. транші МВФ Україна не отримувала. Київ втратив можливість отримати від МВФ три квартальних кредити в розмірі приблизно 1,5 млрд дол. кожен в рамках програми stand-by загальним обсягом 15,5 млрд дол. через порушення узгоджених з фондом термінів проведення пенсійної реформи (набрала чинності з 1 жовтня) і підвищення тарифів на газ.