ua en ru

Visa з 1 жовтня може відключити карти російських банків

Visa з 1 жовтня може відключити карти російських банків Фото: Visa з 1 жовтня може відключити карти російських банків

У Росії запевняють, що новий підхід Visa не призведе до збоїв за картками цієї системи

C 1 жовтня Visa відмовляється від гарантованого обслуговування операцій за картками російських банків. До цього терміну Національна система платіжних карт (НСПК) РФ повинна повністю переключити всі операції Visa на себе, передає "Комерсант".

"Visa повідомила, що з 1 жовтня, якщо авторизаційні запити (отримання схвалення від системи на проведення операції) з локальним операціями (всередині Росії) будуть надходити в Visa, вона не гарантує їх обробку", - повідомило джерело видання.

За його словами, Visa фактично знімає з себе відповідальність за відмову обробляти операції, за які їй довелося б повторно внести страховий депозит в ЦБ РФ. Visa підтвердила направлення такого листа всім банкам.

Перевести весь трафік по картах МПС від банків і самих систем в НСПК за законом вимагалося до 31 березня. MasterCard, за винятком окремо взятих банків, вклалася в цей термін і перевела своїх учасників у НСПК.

Visa почала процедуру передачі свого процесингу пізніше. У підсумку вона порушила встановлені терміни і була змушена розмістити страховий депозит в ЦБ, однак згодом він був повернутий. Тоді ж було оголошено, що міграція банків в НСПК за картками Visa завершиться не пізніше 31 травня. Але фактично в цей термін був реалізований лише частковий перехід, в рамках якого банки-еквайєри повинні направляти авторизаційні запити в НСПК, а НСПК вже передає їх Visa.

З 1 жовтня відповідно первісної схеми банки повинні працювати тільки по процесингу НСПК. Однак повна міграція ще не завершена, і спрямований банкам лист Visa це фактично підтверджує. Про те, що частина трафіку, що надходить від деяких банків у НСПК, все ще схвалюється Visa, виданню розповіли кілька банків, які входять в топ-20. Оцінити масштаби таких операцій неможливо, офіційно інформації про це у банків немає. У НСПК і Visa говорять, що мова йде тільки про невеликій кількості операцій.

За оцінками учасників ринку, на повне завершення міграції в НСПК необхідно не менше місяця. У відведені Visa три робочих дні вересня завершити цей процес навряд чи можливо, вважає один із співрозмовників. В який термін схема буде повністю спрямлена і чи встигнуть це зробити до 1 жовтня, в НСПК не розкривають.

Втім, і в НСПК, і учасники ринку впевнені, що новий підхід Visa не призведе до збоїв з карток цієї системи.

Нагадаємо, ЄК звинуватила MasterCard в завищенні комісії по картах.