ua en ru

"Вінницягаз": боржникам направлено 34 тис. досудових попереджень

"Вінницягаз": боржникам направлено 34 тис. досудових попереджень Газовий вентиль (104.ua)

Споживачі Вінницької області на 1 жовтня заборгували "Вінницягазу" за розподіл 48 млн гривень. Понад 60% усіх боргів припадає на побутових споживачів, 18 млн гривень затримали в оплаті тепловики. Боржникам направлено близько 34 тис. досудових попереджень про необхідність погашення боргу.

Про це повідомляє прес-служба АТ "Вінницягаз".

"Новий порядок розрахунків за розподіл газу і карантин згубно позначилися на платіжній дисципліні. Споживачі головним чином розібралися з окремою платіжкою і платять за доставку газу вчасно. Однак є й такі, які зволікають з оплатою. Так, за надані послуги доставки газу станом на 1 жовтня поточного року побутові споживачі заборгували АТ "Вінницягаз" майже 28 млн гривень", - йдеться в повідомленні.

За словами прес-служби, ще 20 млн гривень боргу мають підприємства, установи та організації. З них понад 18 млн гривень підприємство недоотримало від теплопостачальних організацій регіону.

"Напередодні опалювального сезону такий рівень оплат викликає серйозне занепокоєння. Адже плата за розподіл - це засоби, необхідні для забезпечення технологічного процесу безперебійної та безпечної доставки газу по мережах до кожного споживача, утримання газопроводів і обладнання, їх оновлення, ремонту і реконструкції, підтримання належного тиску газу тощо. За рахунок тарифних засобів здійснюється перевірка, ремонт і заміна лічильників, функціонує аварійно-диспетчерська служба, центри обслуговування клієнтів тощо", - йдеться в повідомленні.

В умовах карантину заборонено відключати від газопостачання боржників - побутових споживачів, нараховувати їм штрафи і пені за несвоєчасну оплату спожитих житлово-комунальних послуг. У компанії вважають, що наслідком цього державного рішення є глибока криза неплатежів в газовій сфері, яка наростає і вкрай згубно впливає на можливості газорозподільних підприємств підготувати мережі до осінньо-зимового періоду.

"Санкції до боржників за прострочення оплати розподілу газу компанія поки не застосовує. Однак, під час карантину немає мораторію на стягнення боргів у судовому порядку. В умовах, що склалися, підприємство вимушено вдається до крайніх заходів. Боржникам вже відправлено майже 34 тис. досудових попереджень про необхідність оплатити надану послугу", - пояснює комерційний директор АТ" Вінницягаз" Володимир Антошко.

За словами прес-служби, нарощують борги і отримувачі субсидій. Компанія передає органам соціального захисту населення списки споживачів, які заборгували за понад три місяці. У разі неоплати такої заборгованості житлова субсидія на опалювальний період не буде призначатися.