ua en ru

Вілкулу присвоєна держпремія за розробку та впровадження в гірничорудній промисловості технології безтротилових вибухів

Президент України Віктор Янукович 17 травня 2013 г. підписав указ про нагородження державною премією віце-прем'єр-міністра України Олександра Вілкула за розробку та впровадження в гірничорудній галузі нової технології проведення масових вибухів із застосуванням безтротилових вибухових речовин (ВР).

За словами заступника генерального директора асоціації "Укррудпром" Олександра Дейкуна, до 2003 р. в кар'єрах Криворізького залізорудного басейну при проведенні вибухових робіт застосовувалися тільки тротиломісткі вибухові речовини (ВР), які завдавали істотної шкоди навколишньому середовищу. Негативний вплив від масових вибухів тротиловмісних ВР виражався в значних шкідливих викидах в атмосферу оксидів азоту NOx та оксиду вуглецю СО. Ці речовини чинять шкідливий вплив на навколишнє середовище і на людину, в тому числі можуть викликати кілька десятків захворювань.

Як сказав Дейкун, в 2004 р. Олександр Вілкул як керівник Північного і Центрального ГЗК ініціював перехід на безтротилові вибухові речовини в кар'єрах зазначених підприємств.

"Якщо в 2004 р. частка тротиловмісних ВР при проведенні масових вибухів у кар'єрах Кривого Рогу складала 99%, то вже до 2007 р. співвідношення тротиловмісних і бестротіллових ВР становило 50% на 50%, а до 2009-2010 рр. Підприємства гірничорудної галузі вже практично на 100% використовували безтротилові ВР, що істотно поліпшило екологічну обстановку, знизивши кількість шкідливих викидів в атмосферу при проведенні промислових вибухів у кар'єрах зменшилася на 60%, або 5 тис тонн щорічно", - сказав він.

За словами президента Українського союзу інженерів-підривників Миколи Іщенка, застосування нової технології дозволило значно збільшити безпеку ведення вибухових робіт.

"Застосування емульсійних ВР дозволило домогтися зниження викидів шкідливих речовин в атмосферу на 60% і значно збільшити безпеку ведення вибухових робіт. Зокрема, емульсійне ВР готується безпосередньо на самому вибухати блоці при змішуванні компонентів і утворюється в заряжуваеній свердловині. У разі відмови емульсійне ВР, в відміну від тротилу та тротиловмісних ВР, через кілька діб розкладається і втрачає детонаційні властивості", - Іщенко.

Відзначимо, Олександр Вілкул отримав вищу технічну освіту в Криворізькому гірничорудному інституті (тепер Криворізький національний університет) за фахом "Відкриті гірничі роботи". Розробку питання оптимізації технології проведення масових вибухів та застосування безтротилових вибухових речовин нинішній віце-прем'єр-міністр розпочав ще під час навчання у виші. Це була одна з тем його дипломної роботи.

Починаючи з 2005 р. на більшості українських гірничорудних підприємств було розпочато впровадження нової емульсійної вибухової речовини Україніт ПП-2, яка за своїми технічними показниками не поступається тротиловмісним ВР. Сучасні емульсійні ВР являють собою розчин аміачної, калієвої селітри з додаванням рідкого нафтопродукту і газогенеруючої добавки.