ua en ru

Вілкул очолив Міжвідомчу робочу групу з підготовки до опалювального сезону 2013-2014 р

Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул очолив Міжвідомчу робочу групу з питань підготовки до забезпечення сталого проходження опалювального сезону 2013/2014 року. Про це повідомляє прес-служба віце-прем'єра.

Вперше готовність усіх об'єктів до нового опалювального сезону буде підтверджуватися паспортами готовності, підписаними Держінспекцією з експлуатації електростанцій і мереж, а також Держінспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії.

"Люди повинні бути забезпечені стабільним теплопостачанням. Уряд поставив завдання губернаторам забезпечити до 1 жовтня готовність регіонів до нового опалювального сезону. За два тижні до початку опалювального сезону всі об'єкти соціальної сфери, медичні установи, котельні та житлові будинки повинні мати паспорти та акти готовності. У школах і дитячих садочках всі роботи повинні бути проведені до кінця серпня. Я постійно контролюю процес підготовки до зими з щотижневими виїздами в регіони. В даний момент, у відповідності з планом, роботи вже проведені на 40%", - сказав Вілкул.

Згідно з планом робіт, до нового опалювального сезону повинні бути підготовлені 205 тис. будинків, 24,5 тис. котелень, 19,5 тис. шкіл, 13,8 тис. дитячих садків та 7,2 тис. лікарень. У рамках підготовки до нового опалювального сезону буде модернізовано 663 котелень, а також замінено 1,1 тис. котлів та капітально відремонтовано понад 1 тис. котлів. До складу Міжвідомчої робочої групи увійшли керівники Мінрегіону, Міненерговугілля, Мінфіну, Мінінфраструктури, МОЗ, МОН, Міноборони, МВС, ДСНС, Укравтодору, НАК "Нафтогаз України", НКРЕ та НКРКП.

"Підготовка до нового опалювального сезону була розпочата ще в квітні, на наступний день після закінчення попереднього сезону. Мінрегіон зібрав плани робіт в розрізі кожної області. Сьогодні Кабмін затвердив державний план робіт з підготовки підприємств ПЕК, ЖКГ та об'єктів соціальної сфери до стабільної роботи в осінньо-зимовий період 2013/2014 року. Уряд його жорстко контролює. Керівники на місцях несуть персональну відповідальність за виконання плану", - сказав віце-прем'єр.

Важливим питанням підготовки до нового опалювального сезону є поліпшення фінансово-економічного стану підприємств ЖКГ і ПЕК. Тому перед головами облдержадміністрацій та мерами стоїть завдання поліпшення розрахунків за спожиті енергоносії та житлово-комунальні послуги.

"За три роки споживання природного газу в ЖКГ повинна бути знижена в два рази, на 4,2 млрд кубічних метрів. Тому у відповідності з планом підготовки опалювального сезону регіони, насамперед, повинні підвищити ефективність використання паливно-енергетичних ресурсів. Також необхідна розробка ефективних схем теплопостачання та розробка регіональних програм модернізації", - сказав Вілкул.

Як раніше повідомлялося, зниження обсягів споживання природного газу буде досягнуто за рахунок модернізації систем генерації та транспортування тепла (зниження 2,2 млрд куб. метрів) і впровадження альтернативних джерел енергії (ще 2 млрд куб метрів). Мінрегіону доручено щотижня інформувати Кабінет Міністрів про хід підготовки підприємств ПЕК, ЖКГ та об'єктів соціальної сфери до стабільної роботи в осінньо-зимовий період 2013-2014 роки.