ua en ru

Вілкул закликав КСУ не зволікати з питанням медреформи

Вілкул закликав КСУ не зволікати з питанням медреформи Фото: Олександр Вілкул (vilkul.ua)

За словами Вілкула, під виглядом реформи влада хоче перевести людей на стовідсотково платну медицину

Депутати вимагають визнати неконституційною медичну реформу. Про це заявив співголова фракції "Опозиційного блоку" в парламенті Олександр Вілкул, передають ЗМІ.

Як відомо, 9 лютого 2018 року 59 депутатів Верховної Ради звернулися в Конституційний Суд з вимогою перевірити на відповідність Конституції закон "Про державні гарантії медичного обслуговування населення". 12 лютого Конституційний суд прийняв подання до розгляду.

Вілкул підкреслив, що під виглядом реформи влада хоче перевести людей на стовідсотково платну медицину.

"У країні, де середня зарплата трохи більше 200 доларів, а більшість пенсій близько 70 доларів, люди будуть змушені платити за лікування за європейськими цінами. Це ненормально", - сказав він.

"МОЗ і Кабмін не змогли за минулий рік дати відповідь на просте запитання: що буде входити в базовий гарантований пакет медичної допомоги, скільки буде коштувати ця допомога, скільки потрібно буде доплатити за співоплаті. А медицина тим часом продовжує фінансуватися Кабміном за залишковим принципом, отримуючи 30-40% від потреби. Десятки тисяч українців помирають щороку через те, що не отримали необхідного лікування. Тисячі лікарів щорічно їдуть працювати в Польщу, Чехію, Німеччину, остаточно зневірившись у тому, що тут вони зможуть прогодувати свої сім'ї і забезпечити гідне майбутнє. Ось реальні результати діяльності уряду загалом та МОЗ зокрема", - сказав Вілкул.

Він зазначив, що сьогодні в Конституційному суді лежить рекордна кількість нерозглянутих справ, подань та конституційних скарг.

"Я звертаюсь до Конституційного суду і його новообраного голови. Ви можете роками розглядати питання повноважень президента і прем'єр-міністра, нескінченно довго сперечатися про відповідність Конституції законів та підзаконних актів. Але зволікати з розглядом питання про медреформу - просто злочинно. Це стосується життя і здоров'я кожної людини, і це питання має бути розглянуто негайно. Нелюдські експерименти МОЗ над людьми повинні бути припинені і крапку в цьому питанні повинен поставити Конституційний суд. І це буде тестом для Конституційного суду на незалежність, на те, служить він державі і людям, чи обслуговує інтереси можновладців", - підкреслив Вілкул.