ua en ru

"Відродження" вимагає захистити адвокатуру від "зазіхань влади на її незалежність"

"Відродження" вимагає захистити адвокатуру від "зазіхань влади на її незалежність" Фото: Валерій Писаренко (vidrodzhennya.org.ua)

"Відродження" пропонує направити на експертизу у Венеціанську комісію законопроекти про адвокатуру

Депутатська група "Партія "Відродження" пропонує направити на експертизу у Венеціанську комісію законопроекти про адвокатуру. Про це сьогодні, 18 вересня, заявив народний депутат, член депутатської групи "Партія "Відродження" Валерій Писаренко, коментуючи внесений президентом законопроект №9055 "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", передає прес-служба політсили.

Зокрема, за словами нардепа, поспішне ухвалення президентського законопроекту у нинішній редакції може призвести до того, що адвокатура перестане бути незалежною і буде цілком підпорядковуватися волі влади.

"Законопроект від влади таїть в собі великі ризики звуження прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності. А також містить пропозиції, які іноді суперечать самій природі адвокатури", - сказав Писаренко.

Крім того, на його думку, президентський законопроект розширює перелік причин, з яких адвокат може бути позбавлений права на здійснення адвокатської діяльності.

"Такими причинами можуть бути, наприклад, повторне вчинення дисциплінарного проступку, несплата щорічного внеску та штрафу, істотне порушення Правил етики або норм закону "Про адвокатуру". Може також мати місце обмеження права на представництво в суді за порушення обов'язків адвоката в судовому процесі або зловживання процесуальними правами. Законопроект переповнений протиріччями і оціночними судженнями, а це створює широке поле для маніпуляцій", – додав Писаренко.

Він також повідомив, що депутатська група "Партія "Відродження" спільно з адвокатським співтовариством розробила альтернативний законопроект про адвокатуру №9055-1 і буде домагатися його прийняття парламентом.

"Ми вважаємо, що адвокатура повинна бути незалежною, а адвокати повинні спокійно брати участь у судових засіданнях та захищати своїх клієнтів. Адвокат не може боятися, що влада може у будь-який момент забрати у нього адвокатське свідоцтво, під формальним приводом. Ми пропонуємо відправити обидва документа на експертизу у Венеціанську комісію, отримати висновок експертів і лише після цього виносити ці законопроекти на голосування в сесійній залі", – підкреслив політик.

Нагадаємо, раніше депутатська група "Партія "Відродження" запропонувала винести на всеукраїнський референдум питання щодо членства України в НАТО і ЄС. У "Відродженні" вважають, що референдум може бути проведений 31 березня 2019 року – одночасно з виборами президента України.