ua en ru

"Відродження" вимагає від Кабміну переглянути пенсійне забезпечення чорнобильців

"Відродження" вимагає від Кабміну переглянути пенсійне забезпечення чорнобильців Фото: нарада із представниками ГО "Всеукраїнської організації інвалідів "Ветерани Чорнобиля" (vidrodzhennya.org.ua)

"Відродження" заявляє про дискримінацію чорнобильців у питанні пенсійного забезпечення

Народні депутати групи "Партія "Відродження" направлять звернення до Кабінету міністрів України з вимогою переглянути пенсійне забезпечення чорнобильців. Про це за результатами наради із представниками ГО "Всеукраїнської організації інвалідів "Ветерани Чорнобиля" заявив перший заступник голови партії "Відродження" Володимир Пилипенко, передає прес-служба політсили.

Він також повідомив, що політична сила надасть юридичну допомогу у зверненні чорнобильців із позовами до уряду про захист від дискримінації у пенсійному забезпеченні ліквідаторів.

"Справа в тому, що у 2017 році уряд провів перерахунок осучаснення пенсій для окремих категорій ліквідаторів - тих, хто на момент аварії був військовослужбовцем строкової служби. А от для решти ліквідаторів аварії на ЧАЕС пенсії досі рахують від рівня зарплати 2006 року! Ми вважаємо такий підхід – дискримінаційним. Влада вдає, що жодної дискримінації тут немає. Що ж, будемо "відкривати" їй очі! І будемо домагатись проведення перерахунку у судовому порядку. Пенсії мають бути перераховані для всіх ліквідаторів", - підкреслив Пилипенко.

Він додав, що під час наради також розглянули питання виділення додаткового фінансування для компенсації на харчування чорнобильцям I і II категорії, розмір яких не переглядався впродовж багатьох років.

"Це питання порушується щоразу під час зустрічей із представниками чорнобильських організацій. Держава повинна провести осучаснення розміру щомісячної компенсації на харчування. Тому що сьогодні вона встановлена, можна сказати, символічно: 200 гривень для другої категорії та 400 гривень для першої категорії. І цих коштів не достатньо. Для того, аби вирішити ці та інші проблеми ліквідаторів, депутатська група "Партія "Відродження" буде наполягати на включенні до порядку денного парламенту законопроекту №6292, розробленого нашими депутатами спільно із чорнобильським організаціями. Він вирішує не тільки питання пенсійного забезпечення, а й інші проблеми ліквідаторів, це є нашим завданням на найближчий час", - повідомив перший заступник голови партії.

Як відомо, законопроектом №6292 пропонується збільшити розмір пенсійного забезпечення для постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС і скасувати обмеження максимального розміру пенсії для чорнобильців. Крім того, передбачається проведення перерахунку різних державних допомог, на які мають право ліквідатори та постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС. Зокрема, підвищення розміру допомоги на оздоровлення, а також на розміру компенсації вартості продуктів харчування.