ua en ru

Коаліційні партії не отримують абсолютної більшості в парламенті Греції, - попередні дані

Партії ПАСОК і «Нова демократія», що складають зараз правлячу коаліцію, не змогли в сумі набрати необхідної кількості голосів для отримання абсолютної більшості в парламенті Греції, передає Reuters.

За результатами попереднього підрахунку 95% бюлетенів, «Нова демократія» набирає 19,25%, ліворадикальний союз СІРІЗА - 16,55%, Всегрецький соціалістичний рух (ПАСОК) - 13,42%, «Незалежні греки» - 10,53%, Комуністична партія Греції - 8,39%, неонаціоналістская партія «Золота Зоря» - 6,91%, «Демократичні ліві сили» - 6,07% місць.

З партій, що проходять до парламент країни, тільки ПАСОК і «Нова демократія» є прихильниками заходів жорсткої економії, запроваджених в Греції в обмін на отримання кредитного траншу від міжнародних кредиторів. Отримані ними 32,67% голосів дорівнюють 150 місць, чого недостатньо для отримання абсолютної більшості в парламенті. Лідер «Народної демократії» Антоніс Самаріс закликав до перегляду угод з ЄС. «Ми готові взяти на себе відповідальність за створення уряду національної уряду, який буде служити двом головним цілям - збереження членства Греції у Євросоюзі та внесення змін до угоди з кредиторами з метою стимулювання зростання грецької економіки та полегшення життя грецького народу», - підкреслив він.

Лідер СІРІЗА Алексіс Ціпрас зажадав скасувати домовленості з ЄС і МВФ. «Ангела Меркель повинна усвідомити, що політика жорсткої економії зазнає поразки», - сказав він.

Економіка Греції переживає серйозну кризу. У березні 2012 р. після успішної операції з обміну державних облігацій, що знаходяться в розпорядженні приватного сектора, МВФ і Єврогрупа схвалили виділення Афінам другого пакету стабілізаційного кредиту на суму понад 130 млрд євро.