ua en ru

Імовірність реструктуризації боргу Греції висока, - економісти

Греції доведеться реструктуризувати заборгованість у наступні два в роки. Такий прогноз озвучили більшість економістів в ході опитування, проведеного агентством Reuters, передає РБК.
Більше половини респондентів - 24 з 45 - вважають, що пройде щонайменше рік, перш ніж Греція почне діяти. Семеро говорять про 6-12 місяців, ще десять - про 3-6 місяців. Четверо експертів вважають, що Греція заявить про необхідність реструктуризації менш, ніж через три місяці. Аналітики припускають, що, найімовірніше, Греція буде просити про продовження терміну погашення боргу. На другому місці - прогноз про зниження процентних ставок.
"Нинішня обстановка на ринках була б нестерпна для Греції і вона не дозволить їй повернутися на ринки капіталу в 2012 р., як визначив грецький уряд, - стверджує глава департаменту облігацій та економічних досліджень німецького банку LBBW Гернот Гріблінг. - Це робить реструктуризацію неминучою і ринок створює свою власну реальність".
Раніше на цьому тижні міністр фінансів Греції Георгіос Папаконстантіну повідомив, що питання про реструктуризацію не стоїть на порядку денному. "Реструктуризація в наші плани, а також в плани МВФ, не входить, - сказав міністр в кулуарах засідання Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Світового банку у Вашингтоні. - Я думаю, що ситуація буде поліпшуватися, і ми зможемо повернутися на фінансові ринки в 2012 р.".
Інформацію про реструктуризацію грецького боргу спростував також директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан, який заявив, що Міжнародний валютний фонд не планує реструктурувати борг Греції, всупереч побоюванням, що поширилося на фінансових ринках. За його словами, Греція розробила програму порятунку своєї обтяженої боргами економіки й виконання зобов'язань перед кредиторами. Цей план був підтриманий Європейським союзом і МВФ. "Нічого не змінилося", - підтвердив Д.Стросс-Кан.
Між тим, за неофіційними даними, Греція вже звернулася до Євросоюзу (ЄС) і Міжнародного валютного фонду (МВФ) з проханням про реструктуризацію боргу. За повідомленнями грецьких ЗМІ, обговорення даного питання може початися вже в червні 2011 р.
Греція в 2010 р. стала першою жертвою європейської боргової кризи. Країна виявилася не в змозі обслуговувати борги, і спеціально для неї Євросоюз організував екстрені механізми кредитної допомоги. МВФ і країни єврозони спільно виділили Афінам 110 млрд євро у вигляді пільгових кредитів.