ua en ru

Ймовірність перезимувати без "енергетичних пригод" в українців підвищується, - експерт

Ймовірність перезимувати без "енергетичних пригод" в українців підвищується, - експерт

За словами експерта, запасів вугілля на складах ТЕС вдвічі менше, ніж у минулорічний період

Рішення Кабінету міністрів України про надання дозволу ДП "Енергоринок" взяти кредит для часткового погашення заборгованості перед вугільною генерацією знижує ризики віялових відключень. Про це експерт, член спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук написав на своїй сторінці в Facebook.

"Починається опалювальний сезон, а запаси вугілля на складах ТЕС вдвічі менші за минулорічні на цей період. Наголошую – вдвічі менші ніж ті, через які минулого року той таки Андрій Герус пророкував неминучі віялові відключення. Шкода, що тепер, коли ризики більші, п. Андрій воліє промовчати про небезпеку відключень. І навпаки – пише, що ДП "Енергоринок" не повинен повертати борги генеруючим компаніям, аби ті могли купити імпортне вугілля", - зазначає експерт.

На його думку, головна проблема полягає в невідповідності ціни вугілля, яка закладається в тарифи генеруючим компаніям по формулі "Роттердам+", та реальних цін на світових ринках.

"Вартість вугілля з доставкою в Роттердамі (індекс API2) складає 2495 грн/т, а в південноафриканському Річардс-Беї (індекс API4) – 2566 грн/т. І це в же з перерахунком на калорійність 5200 ккал. А в ОРЦ після усіх пост-блокадних перерахунків по формулі "Роттердам+" закладена ціна вугілля 2113 грн/т за 5200 ккал. В принципі можна і чотирикласну школу закінчити, щоб побачити різницю у декілька сотень гривень", - пише Корольчук.

Він зазначив, що українські шахти також не можуть бути джерелом дешевого вугілля.

"Його все ще видобувають в Україні, але з кожним роком все менше. Цього року буде видобуто лише 74% від потреб енергетики (решта - імпорт). І дешевим його можна назвати дуже умовно – ціна державних шахт з 1 листопада складає 2425 грн/т. Іще раз акцентую увагу – "роттердамська" формула, яку всі не люблять, бо така нині політична мода, виділяє енергетикам лише 2113 грн/т. Єдині хто вписується в існуючу ціну – це приватні шахти. Можна, звичайно, як радять деякі політики-вічні-революціонери, їм до собівартості ціну опустити. Або, як вже було в ‎2014-2015 роках навіть нижче собівартості. Тільки треба пам’ятати, що наступного року з США, ПАР та Росії (так-так, Росії, адже морські порти мають логістичні обмеження) доведеться везти не 7 млн тонн, а 17. А ще через рік – всі 27. Бо особисто я не вірю, що нижче собівартості хтось буде працювати", - вказує експерт.

На думку Корольчука, розпорядження Кабміну здатне здатне частково вирішити проблему.

"Що зробив уряд 18 жовтня – він дозволив ДП "Енергоринок" (це державне підприємство, яке електроенергію у виробників купляє, а обленерго продає) взяти кредит, щоб частково покрити свої борги перед вугільною генерацією. Знову ж таки відкидаючи емоції та зайвий популізм, варто зрозуміти - не підвищили тариф вугільним ТЕС, а пообіцяли ЧАСТКОВО (2 з 9,3 млрд грн) погасити борг, аби терміново дати гроші на купівлю дорого імпортного вугілля. …Ймовірність перезимувати без енергетичних пригод в українців потрохи підвищується", - підсумовує він.

Учора вечір виявився щедрим на гумор та веселощі. Причиною стало прохання декількох знайомих журналістів оцінити текст п...

Опубліковано Yuriy Korolchuk 3 листопад 2017 р.

Як відомо, рішенням від 18.10.2017 "Про заходи щодо стабілізації роботи енергогенеруючих компаній теплових електростанцій" Кабінет міністрів дозволив ДП "Енергоринок" взяти кредит для часткового погашення заборгованості перед компаніями, що виробляють електричну енергію.