ua en ru

Верховний суд Швейцарії призупинив рішення CAS у справі "Металіста"

Верховний суд Швейцарії призупинив рішення Спортивного арбітражного суду (CAS) у справі харківського "Металіста". Про це написав перший віце-президент "Металіста" Костянтин Пивоваров на одному з форумів вболівальників харківського клубу.

Верховний суд Швейцарії призупинив рішення Спортивного арбітражного суду (CAS) у справі харківського "Металіста". Про це написав перший віце-президент "Металіста" Костянтин Пивоваров на одному з форумів вболівальників харківського клубу.

"Так, справді, Верховний суд Швейцарії призупинив дію рішення CAS у частині "Металіста". Зараз юристи направляють це рішення CAS і УЄФА. На жаль, це не гарантує, що УЄФА нас відновить в єврокубках, тому як УЄФА "не пов'язане в своїх рішеннях рішеннями судів". Але наші шанси сильно підвищуються", - написав Пивоваров.

"Це рішення Верховного суду Швейцарії означає, що рішення, винесене CAS 2 серпня, втрачає свою силу до розгляду Верховним судом Швейцарії апеляції "Металіста" по суті. Таким чином, в УЄФА немає формальних підстав для того, щоб не допускати ФК "Металіст" до матчів плей-офф. В даній ситуації УЄФА має скасувати своє рішення або, принаймні, призупинити. І вже ми звертаємося до УЄФА та CAS з відповідним проханням і інформуємо їх про рішення Верховного суду Швейцарії і сподіваємося на швидке рішення", - сказав юрист "Металіста" Маркіян Ключковський.

Він зазначив, що юристи клубу продовжать роботу у Верховному суді Швейцарії з розгляду апеляції "Металіста" по суті.

"Ми будемо просити Верховний суд Швейцарії скасувати рішення CAS взагалі. Паралельно ми будемо вести процес з CAS щодо скасування рішення УЄФА", - заявив Ключковський.

Нагадаємо, "Металіст" подав заяви в CAS і Верховний суд Швейцарії з проханням призупинити дискваліфікацію клубу з єврокубків, поки буде розглядатися апеляція на рішення дисциплінарного комітету УЄФА.

УЄФА днями виключила "Металіст" з єврокубків на сезон 2013/2014 за нібито зіграний в 2008 р. договірний матч. Харків'ян у плей-офф ЛЧ замінить грецький ПАОК. "Металіст" має намір оскаржити рішення УЄФА.

Нагадаємо, в 2008 р. нібито договірний матч "Металіст" - "Карпати" завершився перемогою харків'ян - 4:0. Пізніше футболіст львівського клубу Сергій Лащенков заявив у ЗМІ, що матч був договірним. Українські судові інстанції присудили командам за мінус 9 очок в сезоні 2011/2012 і різноманітні штрафи. Клуби подали апеляцію в Лозанну.

CAS виніс свій вердикт 2 серпня. Згідно з рішенням суду, харківський клуб був позбавлений бронзових медалей сезону 2007/2008, а спортивний директор клубу Євген Красніков дискваліфікований на п'ять років. При цьому очок з команди знімати не будуть. Після цього УЄФА ухвалила рішення виключити "Металіст" з Ліги Чемпіонів.

У цьому сезоні харківський клуб дебютував у головному європейському футбольному турнірі, посівши у минулому чемпіонаті друге місце. "Металіст" вже за підсумками двох матчів пройшов грецький ПАОК, а тепер повинен був битися з німецьким "Шальке".