ua en ru

Верховний суд просить ВККС почати перевірку інциденту за участю судді Оберемко

Верховний суд України звернувся до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) з проханням невідкладно розпочати проведення перевірки та за її результатами вирішити питання про притягнення до відповідальності судді Макарівського районного суду Київської області Владислава Оберемко. Про це повідомила прес-служба Верховного суду.

У своєму зверненні Верховний суд зазначає, що в пунктах висновку № 3 (2002) Консультативної ради європейських суддів (КРЕС) щодо принципів і правил, що регулюють професійну поведінку суддів, зокрема, зазначалося, що "судді завжди повинні вести себе таким чином, щоб зберегти гідність своєї посади, а також неупередженість та незалежність судової влади. Судді повинні гідно вести себе в своєму приватному житті".

Також у зверненні міститься посилання і на статті 55 закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 7 липня 2010 року № 2453 - VI, згідно з якою суддя зобов'язаний дотримуватися морально-етичних принципів поведінки судді, не вчиняти дій, що порочать звання судді та принижують авторитет судової влади.

Крім того, відповідно до статті 1 Кодексу суддівської етики, затвердженого 22 лютого 2013 р. з'їздом суддів України, суддя повинен бути прикладом безумовного дотримання вимог закону і принципу верховенства права, присяги судді, а також дотримуватися високих стандартів поведінки, наголошується у зверненні Верховного суду України у ВККС.

Нагадаємо, 1 березня 2015 р. суддя Оберемко під час спілкування з працівниками ДАІ використовував ненормативну лексику, погрожував зброєю і підтвердив, що перебував за кермом після вживання алкоголю.

Прокуратура порушила справу проти судді, який погрожував зброєю міліціонера.