ua en ru

Верховний комісар ООН з прав людини закликала призупинити застосування законів від 16 січня

Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллей закликала українську владу призупинити застосування законів, які прийняла Верховна Рада України 16 січня 2014 р. Про це повідомила прес-служба Transparency International.

"Я закликаю владу призупинити застосування цих законів і надати час для ретельного аналізу їхнього змісту, який має повністю відповідати міжнародним стандартам в галузі прав людини, зокрема, зобов'язань України за відповідними договорами, які вона ратифікувала", - заявила вона.

"Я особливо стурбована потенціалом, що міститься у цих законах, щодо обмеження права на свободу вираження думок і свободу зборів, права на інформацію, права на вільну роботу громадянського суспільства. Ці закони також містять потенціал до забезпечення безкарності за порушення прав людини", - заявила Піллей.

На її думку, положеннями закону, що викликають занепокоєння, є примушення НУО, що отримують міжнародне фінансування, до реєстрації в якості "іноземних агентів", відмови від статусу некомерційної організації та регулярної публікації звітності про свою діяльність.

"Ці положення відкидають назад забезпечення прав людини для народу України, придушують полеміку та інакомислення, і ставлять під загрозу демократичні завоювання останніх двох десятиліть", - сказала Піллей.

Вона привітала заяву українського омбудсмена стосовно наміру провести аналіз положень цих законів з точки зору потенційних загроз у галузі прав і свобод, а також відповідності міжнародним стандартам у галузі прав людини та зобов'язань України.

Піллей іще раз закликала всі сторони до стриманості, підкресливши, що право на свободу мирних зібрань є фундаментальним правом людини.

"Я закликаю лідерів опозиції чітко дистанціюватися від тих своїх прихильників, які вдаються до насильства... Повністю визнаючи законний обов'язок держави щодо захисту проти насильства, я закликаю правоохоронні органи виконувати свої обов'язки в повній відповідності до міжнародних норм у галузі прав людини", - заявила Піллей.