ua en ru

Верховний комісар ООН: в Європу по морю в 2015 прибули 1 млн мігрантів

Верховний комісар ООН: в Європу по морю в 2015 прибули 1 млн мігрантів Фото: Антоніо Гутерреш

З них 500 тис. сирійців

Близько 1 млн нелегальних мігрантів, в тому числі понад 500 тис. сирійців, прибули в Європу по Середземному морю з початку 2015 року. Про це заявив Верховний комісар ООН у справах біженців Антоніо Гутерреш, передає ТАСС.

"Майже один мільйон осіб прибули в Європу по морю в цьому році, більше 50% з них - сирійці", - сказав він на засіданні Ради Безпеки гуманітарної ситуації в Сирії.

Гутерреш повідомив, що Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) провело опитування серед 1200 сирійських біженців, результати якого підтвердили, що Сирія "відчуває сильну "витік мізків".

"86% з тих, кого ми опитали, мають середню освіту. Майже половина з них навчалися у вузі. Можна тільки уявити собі, які катастрофічні наслідки буде мати такий "результат" перспектив відновлення Сирії після конфлікту", - сказав він.

Верховний комісар попередив, що біженці з Сирії на Близькому Сході "занурюються у злидні" і вимушені шукати шляхи в Європу. За даними УВКБ оон і Світового банку, 9 з 10 сирійців у Йорданії та Лівані живуть за межею бідності.

Як повідомляється, Гутерреш закликав домогтися якнайшвидшого припинення війни в Сирії.

"Чим довше вона тягнеться, тим важче будуть її наслідки, - попередив верховний комісар. - Якщо конфлікт не припиниться швидко, то Сирії, яку ми знаємо, прийде кінець. Те ж саме стосується Іраку", - підкреслив він.

Раніше, Верховний комісар ООН повідомляв, що біженці не повинні перетворитися на "козлів відпущення" Він додав, що пошук притулку і тероризм не можна порівнювати між собою.

Як повідомлялося, новим верховним комісаром ООН у справах біженців стане Філіппо Гранді. Він змінить Антоніу Гутерреша на цій посаді.

Нагадаємо, Греція проведе міні-саміт з міграції в початку 2016 року.