ua en ru

Будапешт ініціює перегляд програм підтримки НАТО для України

Будапешт ініціює перегляд програм підтримки НАТО для України Фото: Угорщина (pixabay.com/lmaresz)

Будапешт пропонує переглянути підтримку, яку НАТО надає Україні

Угорщина офіційно ініціює в Північноатлантичному альянсі (НАТО) перегляд всіх програм підтримки України. Про це повідомляє Європейська правда.

"Документ, що має назву "Меморандум: Ініціатива створення нової політики НАТО щодо України" був схвалений на урочистому першому засіданні оновленого уряду Угорщини на чолі з Віктором Орбаном", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, цей документ був спрямований із Будапешта до керівництва Альянсу та до всіх держав-союзників. У ньому угорський уряд доводить, що "реформування України провалилося".

"Українська держава ослабла до тієї міри, що тепер вона не здатна виконувати свої базові зобов’язання, в тому числі забезпечувати верховенство права та здійснювати ефективне економічне, соціальне та політичне управління", - йдеться у документі.

Також уряд Орбана наголошує, що Україна не досягла успіху "попри безпрецедентний рівень політичної підтримки та фінансової допомоги". Зокрема, у документі йдеться, що Україна "становить небезпеку для сусідів"

На цій підставі Будапешт пропонує переглянути підтримку, яку НАТО надає Україні.

"Щоби зберегти стабільність у регіоні на східному кордоні Альянсу, НАТО має адаптувати свою політику щодо України до цих нових обставин", - йдеться в документі.

Як повідомляється, при цьому звернення "містить норму, яка нагадує шантаж". Будапешт готовий відмовиться від всіх своїх звинувачень, якщо Україна не буде застосовувати мовну норму освітнього закону для національних меншин кран-членів НАТО (в тому числі – угорської меншини на Закарпатті).

Нагадаємо, раніше стало відомо, що міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто 29 травня має намір зустрітися з главою МЗС України Павлом Клімкіним для обговорення мовного питання.