ua en ru

Угорщина використовує освітню реформу в Україні для своїх виборів, - посол

Угорщина використовує освітню реформу в Україні для своїх виборів, - посол Фото: посол України в ЄС Микола Точицький (УНІАН)

Посол України в ЄС розповів про ситуацію з Угорщиною в контексті закону про освіту

Угорщина використовує скандал з новим законом про освіту в Україні для своїх внутрішніх виборів. Про це в інтерв'ю Euractiv заявив посол України в ЄС Микола Точицький.

Зокрема, Точицький прокоментував ухвалення нового закону про освіту.

"У нас на західному кордоні є п'ять сусідів. Коли одна з цих країн почала говорити, що ст. 7 цього закону скасує можливість для національних меншин на навчання рідною мовою, наш міністр освіти пояснив, що означає ця стаття. Ми почали обговорювати цю проблему на двосторонній основі. Польщі, Болгарії, Румунії, Угорщині, і я можу сказати, що більшість наших сусідів відразу зрозуміли, що нічого проти нацменшин не було, мова йшла про наш обов'язок гарантувати необхідний рівень знання української мови ", - зазначив Точицький.

За його словами, на прикладі Болгарії закон сприятиме підготовці вчителів до викладання болгарською мовою, тому що у деяких болгарських школах в Одеській області немає хороших вчителів.

"Але з нацією, яка хоче використовувати цей закон для своїх внутрішніх виборів, очевидно, це неможливо. Я маю на увазі Угорщину, і я не боюся назвати країну", - додав Точицький.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна просить НАТО і ЄС вплинути на позицію Угорщини по закону про освіту.