ua en ru

Венеціанська комісія жорстко розкритикувала пункти в конституційній реформі Порошенко децентралізації влади, - Ганущак

Радник віце-прем'єра Володимира Гройсмана, фахівець з админтерреформе Юрій Ганущак заявляє, що Венеціанська комісія жорстко розкритикувала пункти в проекті конституційної реформи авторства Президента України Петра Порошенка щодо децентралізації влади.

Радник віце-прем'єра Володимира Гройсмана, фахівець з админтерреформе Юрій Ганущак заявляє, що Венеціанська комісія жорстко розкритикувала пункти в проекті конституційної реформи авторства Президента України Петра Порошенка щодо децентралізації влади. Про це Ганущак пише у своїй статті, опублікованій в "Дзеркалі тижня".

"За неофіційною інформацією, отриманої автором від експертів близьких до робочої групи Венеціанської комісії, в першу чергу європейськими юристами були жорстко розкритиковані пункти, що стосуються децентралізації влади", - зазначає Ганущак.

"Насамперед, це стосується спроб перетягнути підпорядкування Президентові представників держави на місцях, що і було запропоновано в проекті змін до Конституції від глави держави. Незважаючи на всю привабливість для чиновників президентської канцелярії "руління" без політичної відповідальності такий "подарунок" Президенту виявиться троянським конем. Відсутність в уряду ефективного зворотного зв'язку для проведення державної політики через територіальний орган виконавчої влади загальної юрисдикції - місцеву державну адміністрацію - стане постійним джерелом напруги між урядом і президентом. Неважко передбачити наслідки такого протистояння - досить згадати відносини між цими інститутами влади у 2007-2010 рр.", - пояснює експерт.

Крім того, Ганущак, посилаючись на висновок ВК, називає помилковою спробу об'єднати посади голови представницького органу і виконавчого на районному та обласному рівнях. "Безглуздість такої норми стає очевидною, якщо згадати, що представницький орган виконує також контрольні функції щодо свого виконавчого органу", - зазначає експерт.

Нагадаємо, 27 жовтня 2014 р. Венеціанська комісія оприлюднила на своєму сайті висновки щодо проекту Президента України Петра Порошенка щодо змін в Конституцію України.