ua en ru

Венеціанська комісія радить Україні скасувати норму про "партійну диктатуру"

Венеціанська комісія радить Україні скасувати норму про "партійну диктатуру" Фото: Венеціанська комісія

Закон був прийнятий 16 лютого і вже був використаний кілька разів різними політичними силами

Венеціанська комісія визнала зміни до закону "Про вибори народних депутатів", що більше відомі як "закон про партійну диктатуру" такими, що суперечать демократичним стандартам і закликала Україну скасувати норму, яка дозволяє партіям виключати з виборчих списків небажаних для них кандидатів. Про це йдеться у рішенні Венеціанської комісії, опублікованому 13 червня на офіційному сайті.

Зазначається, що закон був прийнятий 16 лютого і вже був використаний кілька разів різними політичними силами, хоча його і критикували неурядові організації.

"Повноваження політичних партій після того, як вибори вже відбулися, виключати зі своїх списків кандидатів, які "вважаються необраними", але зберігають потенціал бути обраними, у світлі європейських стандартів мають бути скасовані", - йдеться у рішенні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що спікер Верховної Ради України Андрій Парубій підтримує скасування закону про "партійну диктатуру".

У лютому президент України Петро Порошенко підписав законопроект №3700 про "партійну диктатуру", згідно з яким народні депутати дозволили виключення кандидатів в депутати парламенту з виборчого списку партії в тій частині, де за підсумками голосування вони не отримали права на розподіл мандатів у багатомандатному окрузі .