ua en ru

Венеціанська комісія закликає не приймати законопроект про судовий устрій на поточній парламентській сесії

Венеціанська комісія закликає не приймати законопроект "Про судовий устрій і статус суддів" на поточній парламентській сесії. Про це повідомляє прес-служба офісу члена Венеціанської комісії від України Марини Ставнійчук.

Міністерство юстиції України направило у Венеціанську комісію вказаний законопроект 24 червня 2010 р. 1 липня 2010 р. Україні було надано індивідуальні попередні зауваження по законопроекту двох членів Європейської комісії "За демократію через верховенство права" Джеймса Гамільтона і Ханни Сухоцької, а також направлений лист секретаря комісії Томаса Маркерта, що відобразив загальну позицію Венеціанської комісії щодо судової реформи в Україні. Комісія в червні 2010 р. вже відзначила надмірну поспішність при ухваленні в першому читанні даного законопроекту парламентом, і вважає за доцільне надати більше часу для аналізу і дискусії як для європейських експертів, так і всередині держави з тим, щоб бути упевненим у відповідності поставленій меті.

Член Венеціанської комісії від України М.Ставнійчук переконана, що судово-правова реформа повинна проводитися швидко, проте це не має відбуватися за рахунок якості пропонованих змін.

Нагадаємо, що Моніторинговий комітет Ради Європи також звернувся до Венеціанської комісії з проханням про надання висновків щодо законопроекту "Про судовий устрій і статус суддів", а також щодо закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо недопущення зловживань правом на оскарження", який набув чинності в травні 2010 р. і має безпосередній вплив на функціонування судових органів і механізми доступу до правосуддя.