ua en ru

Венеціанська комісія вітає політичний компроміс щодо закону про вибори в Україні, - Ставнійчук

Венеціанська комісія вітає наявність широкого політичного компромісу щодо закону про вибори народних депутатів в Україні. Як заявила член Венеціанської комісії, радник Президента України, керівник головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України Марина Ставнійчук, про це йшлося на засіданні Венеціанської комісії 16 грудня 2011 року, передає прес-служба Президента.
Ставнійчук поінформувала членів Венеціанської комісії про перебіг процесу щодо прийняття закону "Про вибори народних депутатів України". Вона, зокрема, відзначила, що в парламенті в рамках створеної Тимчасової спеціальної комісії відбулася відкрита, фахова дискусія із залученням представників усіх депутатських фракцій щодо основних концептуальних положень законопроекту. За результатами роботи ТСК законопроект було суттєво доопрацьовано: у ньому враховані всі пропозиції від опозиції, які стосувалися забезпечення демократичності виборчого процесу, і більшість рекомендацій Венеціанської комісії та ОБСЄ/БДІПЛ, що були висловлені в їх спільному висновку від 15 жовтня 2011 року.
Ставнійчук повідомила комісії, що 17 листопада 2011 року закон "Про вибори народних депутатів України" був прийнятий Верховною Радою. За прийняття Закону проголосували 366 народних депутатів України, які представляють усі фракції парламенту - і опозицію, і більшість. 8 грудня Закон "Про вибори народних депутатів України" підписав Президент України.
Законом передбачається встановити п'ятипроцентний прохідний бар'єр і змішану (пропорційно-мажоритарну систему). 225 депутатів обираються по пропорційній системі в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі по виборчих списках кандидатів в депутати від політичних партій, і 225 депутатів обираються по мажоритарній системі відносної більшості в одномандатних виборчих округах.