ua en ru

Венеціанська комісія не підтримала позицію Угорщини щодо українського закону про освіту

Венеціанська комісія не підтримала позицію Угорщини щодо українського закону про освіту Фото: Венеціанська комісія (coe.int)

Комісія прийняла аргументацію української сторони щодо закону

Венеціанська комісія (ВК) не підтримала позицію Угорщини щодо нового українського закону про освіту. Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України (МОН).

"Головна теза висновку (комісії) полягає в тому, що стаття 7 рамкова та підлягає подальшій деталізації, зокрема у законі "Про загальну середню освіту", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією прес-служби, разом з національними громадами МОН працюватиме над подальшою розробкою різних підходів до навчання меншин з урахуванням їхніх освітніх потреб. Основна мета - забезпечити достатній рівень володіння як державною, так і рідною мовою.

"Комісія прийняла аргументацію української сторони щодо закидів, що мовна стаття закону "Про освіту" звужує права представників національних меншин. Зокрема, ВК підкреслила, що питання змісту та обсягу прав належать виключно до компетенції Конституційного суду України", - заявили в прес-службі.

Наголошується, що ряд питань застосування мов має вирішуватися спеціальними законами. Отже, звинувачення з боку Угорщини не підтримані.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Угорщина назвала дві умови, необхідних для вирішення проблеми з Україною щодо закону "Про освіту". По-перше, не повинно бути відібране жодне право угорської меншини, по-друге, закарпатські угорці повинні підтвердити згоду на зміни в законі.