ua en ru

Венеціанська комісія схвалила зміни до Конституції України, що виключають депутатів з процесу призначення суддів, - джерело

Венеціанська комісія (ВК) у п'ятницю схвалила пропозиції Конституційної асамблеї щодо зміни Конституції України, що виключають Верховну Раду з процесу призначення суддів. Про це пише "Комерсант-Україна".

Після прийняття відповідних змін судді судів загальної юрисдикції будуть призначатися Президентом за поданням Вищої ради юстиції. Щодо закону "Про всеукраїнський референдум" та проекту закону про вибори народних депутатів комісія прийняла "невтішне для України рішення", стверджують джерела видання у ВК.

На засідання Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія), яке відбулося в п'ятницю в Страсбурзі, було винесено три питання, які стосуються законодавства України. Один з них - про внесення змін до розділу Конституції "Правосуддя" - був розроблений в адміністрації Президента і переданий на розгляд ВК главою Конституційної асамблеї (КА) Леонідом Кравчуком.

Головна ідея змін, які КА подала до Венеціанської комісії - забезпечення більшої незалежності судової системи. Основне нововведення - виключення політичних органів з процесу призначення суддів. Ці повноваження в повному обсязі пропонується передати незалежним органам - Вищій раді юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії, які формуються в більшості своїй з суддів ", - заявив виданню голова парламентського комітету з питань правової політики Валерій Писаренко (Партія регіонів; ПР).

Як відомо, згідно з чинною Конституцією, судді призначаються вперше на п'ять років указом президента, а потім довічно Верховною Радою.

Писаренко вважає, що, отримавши позитивну оцінку документа в ВК, Президент Віктор Янукович найближчим часом внесе проект змін Конституції у Верховну Раду. Потім комітет з питань правової політики направить законопроект до Конституційного суду (КС).

По двох інших питань порядку денного - закону "Про всеукраїнський референдум" і проекту закону про проведення перевиборів у п'яти округах, де не були встановлені результати голосування - висновки комісії були не на користь української влади. Як вдалося з'ясувати виданню, Венеціанська комісія критично оцінила ці документи.

"Закон і законопроект представляла перший заступник міністра юстиції Інна Ємельянова, рішення комісії буде оприлюднено пізніше, але за результатами обговорення можна сказати, що воно невтішне для України", - повідомив виданню джерело в ВК.