ua en ru

Великобританія вислала з країни ізраїльського дипломата.

Великобританія вислала з країни ізраїльського дипломата. Це пов'язано з недавнім скандалом навколо використання фальшивих британських паспортів при організації вбивства в Дубає одного з лідерів угрупування "Хамас" Махмуда аль-Мабхуха.

Міністр закордонних справ Великобританії Девід Мілібенд заявив членам парламенту Британії, що у Лондона є вагомі підстави підозрювати Ізраїль в причетності до зловживань з британськими паспортами. За словами глави британського МЗС, в результаті розслідування було встановлено, що до справи про використання підроблених британських паспортів передбачуваними вбивцями члена "Хамас" М.аль-Мабхуха в Дубає був причетний ізраїльський дипломат, чиє ім'я не розголошується. Дипломат був висланий з Лондона, передає Associated Press.

Посол Ізраїлю в Сполученому Королівстві Рон Просор виразив розчарування у зв'язку з рішенням британського уряду. В той же час він підтвердив обопільну значущість взаємин для Ізраїлю і Великобританії.

У лютому ц.р. представники поліції Дубая повідомили, що в списку підозрюваних в причетності до вбивства М.аль-Мабхуха фігурують 26 людей, всі вони перебували в еміраті по підроблених паспортах - зокрема 12 британським, 6 ірландським, 4 французьким, 3 австралійським і одному німецькому. Начальник дубайської поліції Дахі Хальфан Тамім заявляв, що упевнений "майже на 100%" в причетності до ліквідації М.аль-Мабхуха ізраїльської секретної служби "Моссад".

Ізраїль утримався від коментарів щодо своєї причетності до вбивства М.аль-Мабхуха.

М.аль-Мабхух, якого Ізраїль звинувачував в координації постачань зброї з Ірану в Сектор Газа, був убитий в своєму номері в дубайськом готелі 19 січня ц.р.