ua en ru

Великобританія зафіксувала у вересні мінімальний рівень бюджетного дефіциту з 2008 р. - 20,5 млрд дол

Великобританія зафіксувала у вересні мінімальний рівень бюджетного дефіциту з 2008 р. У вересні без урахування програми з підтримки банківського сектора він склав 12,8 млрд фунтів стерлінгів (20,5 млрд дол.), повідомляє телеканал "Росія 24".

З урахуванням підтримки банківського сектора дефіцит бюджету склав 10,7 млрд фунтів, тоді як очікувався показник на рівні 11,7 млрд фунтів. Зниження пов'язане з поліпшенням ситуації з фінансами у місцевих органів влади. Податкові надходження і державні витрати зростали однаковими темпами по 3,7%.

За перші шість місяців поточного року, який почався в квітні, дефіцит бюджету зріс до 65,1 млрд фунтів стерлінгів, тоді як роком раніше він склав 62,4 млрд фунтів.

Дані Національного статистичного управління показали, що обсяг запозичень знизився в квітні-вересні на 6,7 млрд фунтів, тобто міністр фінансів Великобританії Джордж Осборн може переглянути свої річні прогнози в бік зменшення порівняно з очікуваними раніше. "Тим не менше, якщо тенденція першої половини фінансового року збережеться, то обсяги запозичення за 2012-2013 рік в цілому перевищать офіційні прогнози приблизно на 7 млрд фунтів", - вважає економіст Capital Economics Мартін Бек.

Зовнішній борг станом на 30 вересня становив 1,07 трлн фунтів, або 67,9% ВВП. Бюро бюджетної відповідальності очікує, що зростання держборгу продовжиться до рівня 76,3% ВВП до 2014-2015 рр.
Осборн повинен 5 грудня представити оновлені прогнози макроекономічних показників та виконання бюджету британському парламенту після отримання їх від Бюро бюджетної відповідальності. Економічні показники були значно гірші, ніж очікувало бюро, тому мета Осборна по скороченню рівня держборгу до ВВП до 2015 р. може бути не досягнута без негативного впливу на відновлення економіки. Незважаючи на ознаки відновлення в III кварталі, економіка поки залишається слабкою.

Читайте також: Обсяг роздрібних продажів у Великобританії у вересні 2012 р. виріс на 0,6%